Nitrat toleransının geliştiği ve gelişmediği olgularda sublingual isosorbit dinitrat'ın epikardiyal koroner çap ve intrakoroner kan akımı üzerine etkisi - Karaca, Ilgın; İlkay, Erdoğan; Özdemir, Feridun; Arslan, Nadi; Lüleci, Cemal (My University, 1998)
Aterosklerotik koroner kalp hastalıklarında sıkça kullanılan nitrat preparatlarının, intrakoroner kan akımı ve epikardiyal koroner çap üzerine etkilerini daha önce nitrat tedavisi almayan (grup 1) ve nitrat tedavisi alan (grup 2), iki grup vakada inceledik. 10 mg sublingual isosorbit dinitrat verilmesinden 5 dakika sonra, grup 1 'de ortalama nabız sayısında I0±2 artış, kan basıncında 101±16 mmHg'dan 95±15 mmHg'a düşme oluştu (p<0.05). Epikardiyal koroner arter çapında %13.29 ve intrakoroner kan akımında ise %24.15 'lik artış bulundu (p<0.05). Grup 2' de ise sublingual olarak verilen isosorbit dinitrat istatistiksel olarak anlamlı nabız ve kan basıncı değişiklikleri oluşturmaz iken, epikardiyal koroner arter çapında % 1.17' lik azalma, intrakoroner kan akımında ise % 0.06' lık azalmaya neden oldu. Grup 2' de yüzde değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi