Tıp Fakültesi Dönem Bir Öğrencilerinin Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanım Durumlarının Değerlendirilmesi - Genç, Ezgi; Pirincci, Edibe; Bulut, Irem; Tilki, Fatma (My University, 2025)
Amaç: Tütün ve tütün ürünleri kullanımı tüm dünyada önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin en önde gelen nedenidir. Bu çalışmada tıp fakültesi öğrencilerinin tütün ve tütün ürünlerini kullanım sıklıklarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın evrenini, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören birinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın saha çalışması Kasım-Aralık 2022 tarihlerinde, 175 katılımcı ile tamamlanmıştır. Katılımcıların tütün kullanımı gözlem altında anket tekniği ile değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken istatistiksel analiz için SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde yüzde, ortalama, kikare testi, lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 18.7±0.9 (min:17, maks:23) olup %52.6’sı (n=92) kadındır. Katılımcıların %8.0’ı (n=14) yalnız sigara, %2.3’ü (n=4) yalnız nargile, %1.1’i (n=2) yalnız tütün kullandığını belirtmişken, %2.3’ü (n=4) sigara ve tütün, %0.6’sı (n=1) sigara ve nargile, %1.7’si (n=3) sigara, nargile ve tütün, %2.3’ü (n=4) sigara, nargile, tütün ve elektronik sigara kullandığını belirtmiştir. Ayrıca katılımcıların %44.6’sı (n=78) daha önce sigara içmeyi denediğini belirtmiştir. Sigara içmeyi daha önceden deneyen, nargile içen, kardeşi/en yakın arkadaşı sigara içen katılımcıların sigara içme oranları anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Geleceğin hekim adayları olan tıp fakültesi öğrencilerinin tütünle mücadelede ön planda olmaları için tütün ürünlerine karşı bilinçlendirilmeleri, gerekli eğitimlerin verilmesi önerilebilir.
Keywords: Tütün; Sigara; tıp öğrencileri