Kadının ‘Yokluk’ Sorunsalı: Yerel Yönetim Meclislerinde Kadın Temsiliyeti: İç Anadolu Bölgesi Üzerine Bir İnceleme - Bölükbaş, Vahit (Fırat University, 2025)
Dünya nüfusunun yarısı kadınlardan oluşmaktadır. Kadınların toplumsal, kültürel, geleneksel vb. genel kabullerle belirli rol ve kalıplara sıkıştırılmış olmaları sebebiyle uluslararası, ulusal ve yerel yönetimlerde yeterince temsil edilemediği görülmektedir. Dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde kadınların yönetim süreçlerinde hak ettikleri temsile ulaşamadıkları görülmektedir. Bu durumun birçok sebebi vardır elbette ancak hiçbir sebep sadece cinsiyet ve o cinsiyete başkaları tarafından biçilen çerçeveler ve sınırlar nedeniyle kadınların “yok sayılmalarını” açıklayamaz. Bu çalışmada kadınların yerel yönetimler özelinde “yokluk sorunsalı” İç Anadolu Bölgesi üzerinden ele alınmaktadır. Verilerine betimsel analiz yöntemi ve doküman inceleme yöntemi kullanılarak Yüksek Seçim Kurulu resmi verileri esas alınması suretiyle erişilen çalışmanın amacı, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçim sonuçlarına göre, İç Anadolu Bölgesinde yer alan büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisleri ile il genel meclislerindeki üyeler arasında kadınların temsil durumlarının belirlenmesidir. Çalışmada, İç Anadolu Bölgesinde yer alan büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisleri ile il genel meclislerinde kadınların yerel yönetimlerde temsili düşük seviyededir tezi sınanmış olup veriler, bu alanlarda kadınların yeterince temsil edilmediğini ortaya koymaktadır. Kadınların “yokluk sorunsalının” çözülmesi amacıyla gerekli öneriler sunulmaktadır.

Half of the world population consists of women. It is seen that women are underrepresented in international, national, and local administrations since they are compressed into certain roles and moulds with general assumptions such as social, cultural, traditional, etc. It is seen that women cannot reach the representation they deserve in the administrative processes in almost all countries. Of course, there are many reasons for this situation, but no reason can explain the ‘ignoring’ of women only because of gender and the frameworks and boundaries set by others for that gender. In this study, the ‘problematic of women's absence’ in local governments is analysed through the Central Anatolia Region. The aim of the study, the data of which were accessed by using the descriptive analysis method and document analysis method based on the official data of the Supreme Electoral Council, is to describe the representation of women among the members of metropolitan, provincial and district municipal assemblies and provincial general assemblies in the Central Anatolia Region according to the results of the local elections held on 31 March 2024. In the study, the thesis that women's representation in local governments is low in metropolitan, provincial and district municipal assemblies and provincial general assemblies in the Central Anatolia Region has been tested and the data reveal that women are not adequately represented in these areas. Necessary suggestions are presented to solve the ‘problematic of absence’ of women.
The Problem of Women's 'Absence' and Women's Representation in Local Government Assemblies: A Study on the Central Anatolia Region
Keywords: Development Studies (Other); Gelişme Çalışmaları (Diğer); Sociology of Gender; Cinsiyet Sosyolojisi; Management Sociology; Yönetim Sosyolojisi