İZOBORNİLMETAKRİLAT İLE ÜÇ KOLLU YILDIZ POLİMER SENTEZİ - NİKSARLI, FATMA DEMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
tzobornilmetakrilat (1BMA) homopolimeri ve etilmetakrilat (EMA) ile bir seri üç kollu yıldız kopolimer sentezinde başlatıcı olarak l,3,5-(2'-Bromo-2'-metelpropiyonato)benzen, katalizör sistem olarak Cu(I)Br/2,2'-bipiridin kullanarak 110 °C de Atom Transfer Radikal Polimerizasyon (ATRP) metodu kullanıldı. Ayrıca IBMA'ın serbest radikal polimerizasyonu 2,2'-azobisisobutironitril (AIBN) başlatıcısı yanında 1,4-dioksan ortamında 60 °C'de gerçekleştirildi. Homo ve kopolimerler FT-IR, 'H- NMR teknikleriyle karakterize edildi. Kopolimer bileşimleri 'H-NMR spektrumlarından hesaplandı. Poli[(IBMA-co-EMA)-b-EMA)]'ın diblok kopolimeri makrobaşlatıcı olarak poly(IBMA-co-EMA) kullanarak sentezlendi ve Cu(I)Br/bpy katalitik sistem düşük molekül ağırlıklı ve polidispersite yanısıra etilmetakrilat' m polimerizasyonununda etkinlik gösterdi. Molekül ağırlığı ve molekül ağırlığı dağılımı Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC) ile elde edildi. Kopolimerizasyon sistemde Kelen-Tüdös ve Finemann-Ross metodlarıyla monomer reaktivite oranlan hesaplandı. Üç kollu poli(IBMA) ve EMA ile IBMA kopolimerlerin termal davranışı Differensiyel Scanning Kalorimetri (DSC) ve termogravimetrik analizle ölçüldü. 310 °C'ye kadar ısıtılan üç kollu poli(IBMA)'ın termal degradasyon ürünleri GC-MS ve FT-IR teknikleriyle karakterize edildi. Anahtar Kelimeler: ATRP, üç kollu polimer, sentezi, monomer reaktivite oranı, termal degradasyon
Three armed star polymer synthesis of isobornylmethacrylate
Keywords: Kimya