İÇ İÇE BORULU ISI DEĞİŞTİRGEÇLERİNDE BORU GİRİŞİNDE AKIŞKANA DÖNME ETKİSİ VERİLEREK ISI TRANSFERİNİN VE BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN İNCELENMESİ - KAVAK, EBRU (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi İÇ İÇE BORULU ISI DEĞİŞTİRGEÇLERİNDE BORU GİRİŞİNDE AKIŞKANA DÖNME ETKİSİ VERİLEREK ISI TRANSFERİNİN VE BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN İNCELENMESİ Ebru KAVAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 74 Bu çalışmada, iç içe borulu ısı değiştirgeçlerinde iç borunun giriş bölümüne akışa dönme veren elemanlar takılarak, bu elemanların ısı transferine ve basınca etkisi deneysel olarak incelenmiştir. Akışa dönme vermek için dizayn edilen bu elemanlar değişik çap, sayı ve konuma göre düzenlenen dairesel deliklere sahiptir. Deneylerde kullanılan bu elemanların sayısı 36' dır. Deneylerde iç borunun içinden sıcak akışkan (hava) dışından ise soğuk akışkan (su) geçmektedir. Deneyler 8637 - 17274 arasındaki Reynolds değerlerinde akışkanın hem paralel hem de zıtIV akış durumları için yapılmıştır. Sonuçta, iç borudan akan akışkana dönme etkisi veren elemanlar kullanıldığında, daha küçük boyutlu ancak diğer ısı değiştirgeçleriyle aynı kapasiteye sahip bir ısı değiştirgecinin yapılabileceği görüldü. Anahtar Kelimeler : İç içe borulu ısı değiştirgeci, Dönmeli akış
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering