Ebeveynlerin Çocukların Bilgi İletişim Teknolojileri Kullanımına Yönelik Tutumları Üzerine Bir Ölçek Geliştirme Çalışması - Türel, Yalın; Gür, Duygu (My University, 2019)
Okul çağındaki bireylerin bilgi iletişim teknolojileri (BİT) kullanımı gereköğretmenler gerekse veliler tarafından önemli bir problem olarak görülmektedir.Özellikle ergenlik öncesi dönemde bu problemin veliler tarafından nasılalgılandığının değerlendirilmesi araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır.Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrenci ebeveynlerinin çocuklarınınBİT kullanımlarına yönelik tutumlarını; davranışlarını, denetimlerini ve getirdiklerisınırlamaları ortaya koyacak bir ölçek geliştirmektir. Literatür taraması yapıldıktansonra uzman görüşü alınarak düzenlenen 30 maddenin yer aldığı ölçek formu uygunörnekleme yöntemi ile belirlenen iki devlet okulunda 6. ve 7. sınıflarda öğrenimgören 294 öğrenci ebeveynlerine uygulanmıştır. Analiz işlemleri sonucunda üçfaktörlü ölçek yapısı oluşturulmuş (Eğitim Amaçlı Kullanımı, Denetim veSınırlamalar, Olumsuz Etkileri), Likert tipinde 18 maddeden oluşan ölçeğe son şekliverilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısının 0,77 olduğubelirlenmiştir. Daha sonra 354 öğrenci ebeveynine yönelik ikinci uygulama sonucudoğrulayıcı faktör analizi yapılmış, yapısal eşitlik modelinde yer alan uyumindeksleri incelenerek maddelerin genel olarak kabul edilebilir ve iyi düzeyde uyumgösterdiği görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri