LİGULA İNTESTİNALİS (CESTODA: PSEUDOPHYLLİDEA) İLE ENFEKTE ACANTHOBRAMA MARMİD (HECKEL, 1843)'LERİN KAS DOKULARINDAKİ BAZI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE ELEMENT DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - TÜRK, CEBRAHİL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Keban Baraj Gölü Koçkale Bölgesi'nden temin edilen 586 adet Acanthobrama marmid parazitolojik olarak Ligula intestinalis yönünden incelenmistir. A. marmid'lerin 52 tanesinde L. intestinalis tespit edilmiştir. Parazitin yaygınlığı % 8,87, ortalama yoğunluğu 9,34 ve ortalama bolluğu 0,83 olarak hesaplanmıştır. Ortalama ağırlıkları 61,4±28,6 g ve ortalama uzunlukları 17,05 ± 2,65 cm olan 40 adet parazitle enfekte olmayan, 40 adet parazitle enfekte olan olmak üzere toplam 80 adet balık belirlenmiştir. Balıkların kas dokularındaki bazı element düzlerini belirlemek için indüktif eşleşmiş plazma-kütle spektroskopisi (ICP-MS) kullanılmıştır. Balık dokuları Cr, Fe, Co, Cu, Zn, As, Cd, Pb, Ni ve Hg yönünden incelenmiştir. Bu elementlerden Ni ve Hg çok az sayıda balıkta ve eser miktarda bulunmuştur. Parazitle enfekte olan ve enfekte olmayan balık dokularındaki Fe, Cr, Co, As ve Hg düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlenmiştir (p<0,05). Cu, Zn, Ni, Cd ve Pb düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Ligula ile enfekte balıkların kas dokusundaki element düzeyleri ile Ligulanın vücut dokularındaki Zn, Cu, Co, As, Pb, Ni ve Hg düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlenmiştir (p<0,05). Cr, Fe ve Cd düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Balık dokularında yağ asit düzeylerini belirmek amacıyla gaz kromatografisi - kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılmıştır. Balık dokusu yağ asidi kompozisyonun, zengin bir yağ asidi çeşitliliğinden oluştuğu tespit edilmiştir. A. marmid'lerin kas dokusundaki doymuş yağ asit düzeyleri, tekli ve çoklu doymamış yağ asit düzeylerine göre enfekte olan balık ile olmayan balık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir (p<0,05). Ancak, omega 3 ve omega 6 yağ asidi düzeylerine göre enfekte olan balık ile olmayan balık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Bu çalışmada n-3/n-6 oranını enfekte balıklarda 1,52, enfete olmayan balıklarda ise 1,07 olarak bulunmuştur.

A total of 586 Acanthobrama marmid, obtained from the Keban Dam Lake Koçkale Region, were studied parasitologically for Ligula intestinalis. L. intestinalis was detected in 52 of A. marmids. The prevalence of the parasite was calculated to be 8.87%, average density 9.34 and average abundance 0.83. A total of 80 fish, 40 of which were not infected with parasites and 40 were infected with parasites, with an average weight of 61.4 ±28.6 g and an average length of 17.05±2.65 cm were determined. Inductively coupled plasma-mass spectroscopy (ICP-MS) was used to determine some element levels in the muscle tissues of fish. Fish tissues were investigated in terms of Cr, Fe, Co, Cu, Zn, As, Cd, Pb, Ni and Hg. Among these elements, Ni and Hg have been found in very few fish and in trace amounts. A significant difference was observed between the Fe, Cr, Co, As, and Hg levels in the tissues of the parasite-infected and non-infected fish (p <0.05). There was no significant difference between Cu, Zn, Ni, Cd and Pb levels (p>0.05). A significant difference was observed between the element levels in the muscle tissue of the Ligula-infected fish and the Zn, Cu, Co, As, Pb, Ni and Hg levels in the body tissues of the Ligula (p <0.05). There was no significant difference between Cr, Fe and Cd levels (p>0.05).Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) was used to determine the levels of fatty acids in the muscle tissues of fish. The fish tissue fatty acid composition has been found to consist of a rich variety of fatty acids. According to A. marmids' saturated fatty acid levels in muscle tissue, mono and polyunsaturated fatty acid (MUFA and PUFA) levels, a statistically significant difference was observed between infected and non-infected fish (p <0.05). However, no statistically significant difference was observed between infected fish and non-infected fish according to Omega 3 and Omega 6 fatty acid levels (p> 0.05). In this study, the n-3 / n-6 ratio was found to be 1.52 in infected fish and 1.07 in non-infected fish.
Investigation of some fatty acid composition and elemental levels in muscle tissues of Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) infected with Ligula intestinalis (Cestoda: Pseudophyllidea)
Keywords: Su Ürünleri