FAZLA KİLOLU VEYA OBEZ YETİŞKİNLERİN GECE YEME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Uncu, Fatoş; Kadıoğlu, Bircan Ulaş; Soylar, Pınar (Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti., 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı fazla kilolu veya obez bireylerin gece yeme durumları ile obezite ilişkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma 2016 yılı Nisan-Mayıs ayı içerisinde Elazığ İl merkezinde araştırmaya katılmayı kabul eden fazla kilolu ve obez toplam 258 kişi üzerinde yürütüldü. Katılımcıların boy-kilo ölçümü yapılarak Beden Kütle İndeksleri BKİ hesaplandı. Verilerin toplanmasında Gece Yeme Anketi GYA kullanıldı. Veriler bilgisayar ortamında değerlendirilip anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %61,2’si kadın n=158 , %38,8’ü erkek n=100 ve ortalama yaşı 36,14±14,47’dir. Katılımcıların %36,8’i n=95 lise mezunu olup, % 57,8’si n=149 evlidir. Tüm grubun %55,4’ü n=143 fazla kilolu, %44,6’sı n=115 obezdir. GYS olan ve olmayan gruplar arasında BKİ açısından anlamlı bir farklılık bulunmuştur p

Objective: The aim of this study is to evaluate night eating syndrome and obesity in overweight and obese subjects. Method: This descriptive study was carried out on a total of 258 overweight and obese subjects who agreed to participate in the research in Elazig province center during April-May 2016. Body Mass Indexes BMI were calculated by measuring height-weight of participants. The data were collected using the Night Eating Syndrome NES . The data were evaluated on a computer and the level of significance was accepted as 0.05. Findings: 61.2% of the participants were female n = 158 , 38.8% were male n = 100 and the mean age was 36.14 ± 14.47. 36.8% n = 95 of the participants were high school graduates and 57.8% n = 149 were married. Of the whole group, 55.4% n = 143 were overweight and 44.6% n = 115 were obese. There was a significant difference in BMI between the groups with and without NES p
FAZLA KİLOLU VEYA OBEZ YETİŞKİNLERİN GECE YEME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ