SPOR ORGANİZASYONLARINDA GÖNÜLLÜLÜK FAALİYETLERİNİN YÖNETİM STRATEJİLERİ VE UYGULAMALARI - Devecioglu, Sebahattin; Karakaya, Yunus Emre; Kaya, Oktay (My University, 2020)
Gönüllülük kavramı, gelişen teknoloji ve karmaşık bir düzeye dönüşen sosyal yapı sebebiyle çok farklı koşullarda ortaya konabilen bir içeriğe dönüşmüştür. Kimileri bu kavramı hayırseverlik ve yardımseverlik olmak gibi bireysel farklılıklarla ilişkilendirirken, kimileri de kültürel etkenlerle ve değerlerle açıklamaktadır. Gönüllülük, küresel düzeyde Birleşmiş Milletler gibi pek çok kuruluş tarafından da ele alınmış ve 2001 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Gönüllüler Yılı”olarak ilan edilmiştir. 5 Aralık günü de “Uluslararası Gönüllüler Günü” olarak kutlanmakta, bu günde gönüllü çalışmaların faydalarını duyurmak ve gönüllü katılımın artırılması amaçlanmıştır. Spor sektöründe ise gönüllülük kavramı, ücret talep etmeden, zamanlarını ve çabalarını spor organizasyonlarının başarısına adayan, uluslararası spor organizasyonlarının ihtiyacıolan insanın sayısal ve nitelik bakımından vazgeçilemez bir parçasını oluşturmaktadır. Spor organizasyonlarında gönüllüler, artık profesyonel elemanlar kadar etkin konumlarda görev almaktadır. Bireylerin kişisel nitelikleri doğrultusunda aktif olarak görevlendirilen gönüllüler düzenlenen organizasyonların kalitesini yükseltmekte ve ayrıca spor organizasyonlarının bütçelerini de rahatlatmaktadır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Spor Federasyonları ve diğer spor organizasyonları da sporda gönüllük faaliyetlerine ve uygulamalarına önem vermektedir. Örneğin, 2020 Tokyo olimpiyatlarına yönelik, gönüllülerin işe alımı ve eğitimiyle ilgili “Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Tokyo 2020 için Gönüllülük Stratejisi” yayınlamıştır. Bu kapsamda, Tokyo 2020 Olimpiyatları için toplam da 110.000'den fazla gönüllünün aktif rol alması öngörülmektedir. Spor organizasyonlarını düzenleyen kurum/kuruluşların gönüllük kültürüne sahip birey ve organizasyonlarla çalışması, organizasyonların ulusal/uluslararası alanda başarılı olması adına son derece önemlidir. Bu çalışmada, spor organizasyonlarında gönüllülük faaliyetleriyle ilgili yönetimler, stratejiler ve uygulamalar betimsel yöntemle değerlendirilmiştir.
Keywords: Sosyal Çalışma; İşletme; Spor Bilimleri