Tepeli Pelikanlarda (Pelecanus crispus) Ossa Membri Pelvini Üzerine Makro-Anatomik Bir Çalışma - İlgün, Ramazan; Özkan, Zait Ender; Karan, Meryem; Yılmaz, Sadık (My University, 2019)
Bu çalışmada, Tepeli pelikanlarda bacak kemiklerindeki farklılıklar diğer kanatlı türleriyle karşılaştırılarak incelendi. Çalışmada, 2014-2016 yılları arasında Aksaray bölgesi gölet ve sazlık arazilerinden köylüler tarafından Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik, Teşhis ve Analiz Laboratuvarına getirilen çeşitli sebeplerden ölmüş üç adet erişkin (3 adet dişi) tepeli pelikan incelendi. Kemiklerin maserasyonu, maserasyon tekniklerine uygun olarak yapıldı. Bacak kemikleri os coxae, femur, patella, tibiotarsus, fibula ve ossa digitorum pedis kemiklerinden meydana getirmekteydi. Ossa tarsi kemikleri tespit edilemedi. Femur, kısa vaziyette tibia’nın yaklaşık 3/4’ü uzunluğundaydı. Femur’un distal kısmnda patella, sulcus patellaris olarak tibiotarsus’un proksimal’inde oval olarak yer almaktaydı. Tibiotarsus’un caput tibiae kısmında crista cnemialis cranialis ve crista cnemialis lateralis adında keskin ve dışbükey iki çıkıntı bulunmaktaydı. Tarsometatarsus kemiği rudimenter olan os metatarsale I ile esas metatarsus kemiğini oluşturan os metatarsale II, os metatarsale III ve os metatarsale IV ile tarsal kemiklerin distal sırasında yer alan kemiklerin birleşmesinden oluşmaktaydı. Tepeli pelikanlarda medial’den lateral’e doğru ossa digitorum pedis kemikleri olarak dört parmak tespit edildi. Sonuç olarak, Aksaray bölgesindeki Tepeli pelikanların makroanatomik yapısı diğer kanatlı türlerinden farklı özelliklere sahipti.
Keywords: Biyoloji; Zooloji