BİYOMETRİK SİSTEMLER TEMELLİ KRİPTOLOJİK ANAHTAR ÜRETEÇ TASARIMI - DURMUŞ, BEYZANUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Dijital dönüşüm ile birlikte birçok alışkanlık gibi ödeme yöntemleri de büyük bir değişim geçirmiştir. Elektronik ticaretin sunmuş olduğu sürtünmesiz ortamın avantajları; birçok kişi için çeşitli fırsatlar sunmuştur. Ancak bu süreçte yaşanan güvenlik problemleri maddi ve manevi birçok olumsuzluk ile karşılaşılmıştır. Tez çalışmasının amacı bu problemi adresleyebilecek güvenlik çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve pratik uygulamalarının tasarlanması olarak planlanmıştır. Klasik şifrelerin çeşitli problemlere sahip olduğu son yirmi yılda birçok acı tecrübe ile doğrulanmıştır. Hem Gelir İdaresi Başkanlığı hem de Bankalar Birliği bu tip problemleri gidermek için çeşitli kurallar ve düzenlemeler ile bu problemleri adresleyebilmek için güvenli kimlik doğrulama süreçlerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin yol haritalarını hazırlamışlardır. Belirlenen kurallar çerçevesinde ödeme sistemlerinin güvenliğinin matematiksel yaklaşımlarla kanıtlanması ciddi bir problemdir. Tez çalışmasında bu problemleri adresleyebilecek çözüm önerilerinin neler olabileceği araştırılmaya çalışılmıştır. Ödeme sistemlerinin güvenliğini garanti edebilmek için çeşitli Donanım Güvenlik Modülleri bulunmaktadır. Ancak bu modüllerin maliyet ve performans bakımından problemleri bulunmaktadır. Donanım tabanlı önerilen çözümlerin yazılımsal olarak gerçeklenebileceği ve bu süreçte biyometrik ölçümlerin benzersiz değerler elde edebilmek için ciddi katkılar sunabileceği düşünülmektedir. Yapılan ön çalışmalar sonucunda elde edilen başarılı analiz sonuçları bu hipotezin desteklendiğini göstermiş ve ileride çeşitli pratik uygulamalarda başarılı bir şekilde kullanılabileceği düşünülmektedir.

With the digital transformation, payment methods, like many habits, have undergone a great change. Advantages of the frictionless environment offered by electronic commerce; It has offered a variety of opportunities for many people. However, the security problems experienced in this process have faced many material and moral negativities. The aim of the thesis study is to develop security solution proposals that can address this problem and to design their practical applications. It has been confirmed by many bitter experiences over the last twenty years that classical passwords have various problems. Both the Revenue Administration and the Banks Association have prepared various rules and regulations to solve such problems, and roadmaps on how secure authentication processes should be done to address these problems. It is a serious problem to prove the security of payment systems with mathematical approaches within the framework of the determined rules. In the thesis study, it was tried to investigate what could be the solution proposals that could address these problems. Various Hardware Security Modules are available to guarantee the security of payment systems. However, these modules have problems in terms of cost and performance. It is thought that the proposed hardware-based solutions can be implemented in software and in this process, biometric measurements can make serious contributions to obtain unique values. The successful analysis results obtained as a result of the preliminary studies have shown that this hypothesis is supported and it is thought that it can be used successfully in various practical applications in the future.
Biometric systems based cryptological key generator design
Keywords: Mühendislik Bilimleri