İNTRAKRANİAL GLİAL TÜMÖRLERDE TRPM8 İYON KANALININ EKSPRESYONUNUN HİSTOPATOLOJİK İNCELENMESİ VE DİFÜZYON MRG'DE ADC ÖLÇÜMLERİ İLE KORELASYONU - YILDIRIM, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Transient Reseptör Potansiyal Melastatin (TRPM) iyon kanalları plazma zarında görevli katyon kanallarıdır. Glial kitlelerde TRPM iyon kanallarının ekspresyonu ve etkileri net bilinmemektedir. Glial kitlelerin tanısında sıklıkla tercih edilen görüntüleme yöntemi Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) dir. Çalışmamızda glial kitlelerde TRPM8 düzeyleri bakılıp, Beyin Difüzyon MR'da tümör, tümör çevresi ve simetrik beyin dokusundaki Aşikar Difüzyon Katsayısı (ADC) sinyal farklılıkları değerlendirildi. Cerrahi uyguladığımız İntrakranial glial kitle tanısı alan 30 hasta ile 2 grup oluşturuldu. Grup A'da; düşük dereceli glial kitleli 15, Grup B'de; yüksek dereceli glial kitleli 15 hasta vardı. Daha önce beyin kanaması gibi başka nedenlerle ameliyat edilen 10 hastadan alınan beyin dokularından da kontrol grubu, Grup C oluşturuldu. Dokularda immunuhistokimyasal olarak TRPM8 incelendi. A ve B grubu hastaların Difüzyon MR'larında kitle içi, kitle çevresi ve simetrik beyin dokusunda ADC ölçümleri yapıldı. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programın da analiz edildi. Grup C ile karşılaştırıldığında Grup A ve B'de TRPM8 immünreaktivitesinde anlamlı artış izlendi. Grup A ile karşılaştırıldığında Grup B' de TRPM8'de anlamlı artış izlendi (p=0,005). Grup B'de kitle üzerindeki ölçümlerde ADC değerleri Grup A'ya kıyasla düşüktü. Kitle çevresi değerleri Grup B'de Grup A'ya kıyasla yüksekti. Simetrik beyin dokusu ölçümlerinde anlamlı farklılık yoktu. Yüksek dereceli glial kitlelerde yani daha malign ve hipersellüler glial kitlelerde TRPM8 ekspresyonu yani iyon transport aktivasyonu daha belirgindi. Tümör evresi arttıkça kitle ADC değerlerinin düşmesi yani difüzyonun azalması hipersellülarite ile ilişkilendirildi. Kitle çevresinde ise tümör derecesi arttıça ADC değerlerinin artması, peritümöral ödemin artması ile ilişkilendirildi. Anahtar Kelimeler: Trpm8, İntrakranial Glial Tümör, Aşikar Difüzyon Katsayısı, Difüzyon Mr

Transient Receptor Potential Melastatin (TRPM) ion channels are cation channels in the plasma membrane. The expression and effects of TRPM ion channels in glial masses are not clearly known. Magnetic Resonance Imaging (MRI) is the imaging method of choice for the diagnosis of glial masses. In our study, TRPM8 levels were measured in glial masses, and the Apperent Diffusion Coefficient (ADC) signal differences in tumor, tumor periphery and symmetrical brain tissue were evaluated in Brain Diffusion MRI. Two groups were formed with 30 patients diagnosed with an intracranial glial mass that we underwent surgery. In Group A; 15 with low-grade glial masses were in Group B; There were 15 patients with high-grade glial masses. The control group, Group C, was formed from brain tissues taken from 10 patients who had previously been operated for other reasons such as cerebral hemorrhage. TRPM8 was examined immunohistochemically in tissues. In Diffusion MRIs of group A and B patients, ADC measurements were made within the mass, around the mass, and symmetrical brain tissue. The obtained data were analyzed in SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. Significant increase in TRPM8 immunoreactivity was observed in Groups A and B compared to Group C. A significant increase in TRPM8 was observed in Group B compared to Group A (p=0.005). In Group B, ADC values were lower in measurements on the mass compared to Group A. Mass circumference values were higher in Group B compared to Group A. There was no significant difference in symmetrical brain tissue measurements. In high-grade glial masses, that is, more malignant and hypercellular glial masses, TRPM8 expression and activation transport were more pronounced. As the tumor stage increased, the decrease in the mass ADC values, that is, the decrease in diffusion, was associated with hypercellularity. As the tumor grade increased around the mass, the increase in ADC values was associated with an increase in peritumoral edema. Key words: Trpm8, Intracranıal Glıal Tumor, Apparent Diffusion Coefficient (Adc), Dıffusıon Mrı
Histopathological examination of TRPM8 ion channel expression in intracranial glial tumors and correlation with adc measurements in diffusion MRI
Keywords: Nöroşirürji