BÖBREK HÜCRELİ KANSERDE GÖRÜNÜR DİFÜZYON KATSAYISI İLE HİSTOLOJİK DERECELENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİ - KILIÇARSLAN, GÜLHAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Böbrek hücreli kanser, böbrekte görülen en sık malign lezyondur. Böbreğin malign tümörleri, bütün malign tümörlerin ve tümör nedeniyle ölümlerin yaklaşık %2-3'ünü oluşturur. Ürogenital kanserler içerisinde görülme sıklığı prostat ve mesane kanserinden sonra 3. sırada yer almaktadır. Erkek/kadın oranı yaklaşık 3/2'dir. Fuhrman nükleer derecelendirme sistemi prognozda bağımsız bir belirleyici rol üstlenerek böbrek hücreli kanser için en yaygın kullanılan sistem haline gelmiştir. Sağ kalım açısından hastaları iyi prognozlu grup (Derece 1), kötü prognozlu grup (Derece 4) ve bu iki grup arasında bir prognoza sahip grup (Derece 2 ve 3) olarak ayırmıştır. Manyetik rezonans görüntüleme invivo moleküler difüzyon sürecini değerlendirmek için bugün kullanılan tek yöntemdir. Bu çalışmanın amacı görünür difüzyon katsayısı (ADC) değerleri ile Fuhrman nükleer derecelendirme arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve ADC değerlerinin operasyon öncesi prognozu belirlemede katkısı olup olmayacağı araştırmaktır. Çalışmamızda hastanemiz bünyesindeki Patoloji Anabilim Dalında böbrek hücreli kanser tanısı konmuş, preoperatif b 1000 gradient değerleri ile elde edilen difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleri olan 30 olgu değerlendirildi. ADC haritaları üzerinden ölçümler yapıldı. Olguların 9 tanesi Derece 1, 11 tanesi Derece 2, 10 tanesi Derece 3 olarak sınıflandırıldı. Nükleer derecelerine göre ortalama ADC değerleri, Derece 1-3 için sırasıyla, 1,68±0,64x10-3 sn/mm2, 1,16±0,20x10-3 sn/mm2, 1,35±0,45x10-3 sn/mm2 olarak ölçüldü. Nükleer derecelerine göre ortalama ADC değerleri karşılaştırıldığında Derece 1 ile 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi (p < 0,05). Diğer gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi (p > 0,05). Bu çalışmada ADC değerlerinin böbrek hücreli kanser olgularının derecelendirilmesinde kısmen faydalı ve preoperatif prognostik değerlendirmeye katkısı olabileceği kanaatine varılmıştır.

Renal cell carcinoma is the most common malign lesion, diagnosed in kidney. Malign tumors and approximately 2-3% of tumor caused deaths is consisted by renal malign tumors. It is on the third place after prostate and bladder carcinoma as regard to urogenital cancers diagnosis rate. Man to woman diagnosis ratio is approximately 3/2. Fuhrman nuclear grading system which plays an independent predictor role in prognosis has become the most widely used system for renal cell carcinoma. From the point of survivals, patients divided into groups as good prognosis (degree 1), bad prognosis (degree 4) and between this two degradation, one prognosis (degree 2 and 3). Todays, magnetic resonance imaging is the only technique to evaluate in vivo molecular diffusion process. In this study, the relationship between Apparent Diffusion Coefficient (ADC) values and Fuhrman nuclear grading were evaluated. ADC values, whether contributes to prognosis diagnosis before operation or not, were investigated. In this study, 30 renal cell carcinoma diagnosed patients who have diffusion weighted magnetic resonance images which are obtained with preoperative b 1000 gradient values were evaluated, in the pathology department in our hospital. Measurements made via ADC maps. Totally, 9 of matures classified as degree 1, 11 of them classified as degree 2 and also 10 of them classified as degree 3. Based on nuclear degrees, average ADC values for degree 1-3, measured as 1,68 ± 0,64x10-3 sec/mm2, 1,16 ± 0,20x10-3 sec/mm2 and 1,35 ± 0,45x10-3 sec/mm2, respectively. Once the average ADC values based on nuclear degrees compared with each other, meaningful difference observed in between degree 1 and 2 statistically (p < 0,05). Meaningful differences did not observed between other degrees (p > 0,05). In this study we come to conclusion that, ADC values in graduation of renal cell carcinoma cases is partially beneficial and may provide contribution to preoperative prognosis evaluation.
Relationship between apperent diffusion coefficient and histological gradation in renal cell carcinoma
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp