Akciğer tüberkülozunun tanısında ve tedavi takibinde serum seruloplazmin, haptoglobin, C3 ve albüminin yeri - İlhan, Nevin; Deveci, Figen (My University, 2001)
Serum akut faz reaktanları pek çok akut ve kronik enfeksiyon hastalığında yükselmektedir. Çalışmamızda tüberküloz hastalığının aktivitesinin saptanmasında ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde serum seruloplazmin, haptoglobin, kompleman 3 ve albumin düzeyinin rolü olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 41 aktif akciğer tüberkülozlu ve sağlıklı 38 kontrol olgusundan oluşan toplam 79 olgu alındı. Aktif akciğer tüberkülozlu olgularda tedaviden önceki dönem ile tedavinin 1. ayında olmak üzere 2 kez kan örnekleri alınarak kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Serum haptoglobin (p<0.001) ve kompleman 3 (p<0.001) düzeylerinde tedavi öncesi ve tedavinin 1. ayında kontrol grubuna göre anlamlı yükseklik mevcuttu, ayrıca tedavinin 1. ayındaki değerlerde tedavi öncesine göre anlamlı azalma saptandı (p<0.05). Serum albumin düzeyi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tedavi öncesi ve tedavinin 1. ayında istatistiksel fark saptanmazken (p>0.05), tedavinin 1. ayında tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptandı (p<0.05). Serum seruloplazmin düzeylerinde de aktif akciğer tüberkülozlu olgularda tedavi öncesi ve tedavinin 1. ayında kontrol grubuna göre anlamlı derecede yükseklik mevcuttu (p<0.001), tedavinin 1. ayı sonunda ise, tedavi öncesi değerlere göre azalma olmakla beraber istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Sonuçta serum seruloplazmin, haptoglobin, kompleman 3 ve albumin düzeyinin tüberküloz düşünülen olgularda tanıya yardımcı bir parametre olabileceği, ayrıca tedaviye yanıtın izlenmesinde periyodik olarak ölçülmesinin anlamlı olacağı kanaatine varılmıştır.
Keywords: Albüminler; Tüberküloz; Tanı teknik ve işlemleri; Kompleman 3; Seruloplazmin; Haptoglobinler