HOLLANDA DOĞU HİNDİSTAN ŞİRKETİ'NİN DOĞUŞU VE XVII. YÜZYIL ENDONEZYASI'NDA YÜKSELİŞİ - SERTKAYA, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Avrupa?da Coğrafi Keşifler sonrasında başlayan okyanus ötesi ticaretin ve sömürgecilik faaliyetlerinin en önemli aktörlerinden biri Hollanda Birleşik Doğu Hindistan Şirketi?dir. Felemenkçe adı ?Verenigde Oost-Indisch Compagnie? olan şirket kısaca ?VOC? olarak bilinmektedir.Yüksek Lisans tezi olan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, Birleşik Doğu Hindistan Şirketi öncesinde Hollanda ticareti, ikinci bölümde Hollanda?da kurulan ilk Doğu Hindistan şirketleri ve Asya?ya düzenledikleri ilk ticari seferler, Hollanda Birleşik Doğu Hindistan Şirketi?nin kuruluşu ve Hollanda?daki idare merkezleri ele alınmıştır. Son bölümde ise şirketin Hollanda Hindistan?ı olarak bilinen Endonezya Adaları?ndaki ilk faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler: Hollanda, Doğu Hindistan, Şirket, Endonezya, VOC

One of the most important actors of overseas trade and colonial activities that began in Europe after the age of discovery is Dutch United East India Company. The company, which called "Verenigde Oost-Indisch Compagnie" in dutch language, is known as " VOC" in short.This thesis have three chapters: In the first chapter, Dutch trade prior to Dutch East India Company, in the second chapter, initial East India companies that were established in Dutch and their early commercial expeditions to Asia and foundation of Dutch East India Company and its headquarters in Dutch have been discussed. In the final chapter, early activities of company in the islands of Indonesia, which are known as Dutch-India, have been emphasized. Key Words: Dutch, East India, Company, Indonesia and VOC
Foundation of Dutch East İndia Company and her rising in İndonesia in the 17th century
Keywords: İşletme; Uluslararası İlişkiler; Tarih