Kurşun(II) iyonlarının kesikli reaktörde Rhizopus arrhizus'a adsorbsiyonuna ortam koşullarının etkisi - Özer, Ayla; Ekiz, H. İbrahim; Özer, Dursun; Kutsal, Tülin; Çağlar, Arif (My University, 1997)
Bu çalışmada, kurşun(ll) iyonlarının Rhizopus arrhizus 'a adsorbsiyonuna ortam koşullarının etkisi kesikli karıştırmalı bir kapta araştırıldı. Başlangıç adsorbsiyon hızına başlangıç pH, sıcaklık, başlangıç kurşun(ll) iyon derişimi ve mikroorganizma derişiminin etkili olduğu gözlendi. Başlangıç pH'sının 4.0-4.5, sıcaklığın 30 °C, başlangıç kurşun(H) iyon derişiminin 100 mg/l ve mikroorganizma derişiminin 0,25 g/l değerlerinde en yüksek adsorbsiyon hızları elde edildi. Kurşun(ll) iyonlarının Rhizopus arrhizus 'a adsorbsiyonu hem Freundlich hem de Langmuir izoterm modellerine uygunluk göstermektedir.
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji; Parazitoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Çevre Bilimleri; Viroloji; Ekoloji