Organofosfat Zehirlenmesi ve İntermediate Sendrom - Yılmaz, Mustafa; Sebe, Ahmet; Ay, Mehmet Oğuzhan; Gurger, Mehtap (My University, 2016)
Akut organofosfat zehirlenmesinden sonra oluşan toksik etki; akut kolinerjik kriz, intermediate sendrom ve gecikmiş polinöropati olarak üç fazda oluşmaktadır. Organofosfat zehirlenmesinde klinik belirti ve bulgular asetilkolinin sinir kavşaklarında birikiminine bağlıdır. Muskarinik bulgular, Nikotinik bulgular ve santral sinir sistemi bulgularından oluşan akut kolinerjik kriz, organofosfat zehirlenmesinde zehirlenmeden 24-96 saat sonra kolinerjik bulguların tekrarlaması ya da fasikülasyon olmadan kas zayıflığının meydana geldiği intermediate sendrom ve genellikle organik fosfor bileşiğine akut maruz kalınmasından sonraki birkaç gün veya hafta sonrasında meydana gelebilen gecikmiş tip polinöropati olarak üç temel klinik bulguya neden olmaktadır. Bu derlemede geç komplikasyonlardan olan intermediate sendromu gözden geçirilmiştir
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Toksikoloji