SUÇ İŞLEMİŞ VE İŞLEMEMİŞ ŞİZOFRENİK HASTALARDA BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI - TÜRKOĞLU, ABDURRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Şizofreni psikiyatrik bozukluklar içinde çeşitli özelliklerinden dolayı ilgi çeken ve en çok çalışılan psikiyatrik bozukluktur. Şizofrenili hastalarda suç işleme ve saldırgan davranışlar üzerinde bazı biyokimyasal parametre düzeylerinin etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada suç işlemiş ve işlememiş şizofrenili hastalarda bazı biyokimyasal parametrelerin serum düzeylerindeki faklılıklar karşılaştırılarak suç üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışma süresince Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış en az bir suç kaydı olan 50 erkek şizofrenili hasta ile herhangi bir suç kaydı olmayan 50 erkek şizofrenili hasta araştırmaya alınmıştır. Hastalara sosyodemografik bilgi formu uygulanmıştır. Kan örnekleri, çalışma kriterlerine uyan hasta ve kontrol gruplarından uygun zaman ve açlık tokluk durumları gözetilip sabah 08.00?11.00 saatleri arasında alınarak serum total kolesterol, trigliserid, HDL, LDL, VLDL kolesterol, total ve serbest testosteron, östradiol, sex hormonu bağlayıcı globulin, çinko, bakır ve ghrelin düzeylerine bakılmıştır.Suç işleyen şizofrenili hastaların serum trigliserit, VLDL, LDL kolesterol, total ve serbest testosteron, bakır ve ghrelin düzeyleri, suç işlememiş şizofrenili hasta grubuna göre daha yüksek bulundu. Serum total kolesterol, HDL kolesterol, östradiol, sex hormonu bağlayıcı globulin ve çinko düzeyleri ise suç işlemiş olan şizofrenili hastalarda daha düşük olarak tespit edildi.Bulgularımız şizofrenili hastalarda suça yatkınlık konusunda bazı biyokimyasal parametrelerin düzeylerinin önemli olduğunu gösterdi. Suç işlemede bu parametrelerin etkinliğinin güvenilir bir şekilde kullanılabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Özellikle kolesterol, testosteron, östradiol, sex hormonu bağlayıcı globulin, çinko, bakır ve ghrelin açısından ileride faydalı sonuçlar elde edileceğini düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Şizofreni, kolesterol, testosteron, ghrelin, suç.

In psychiatric disorders because of its various characteristics, schizophrenia is interesting and the most studied psychiatric disorder. It is supposed that some biochemical parameter levels are effective on aggressive behaviours and committing crime in schizoprenic patients. In this study we aimed to evaulate the differences of serum levels of some biochemical parameters in criminal noncriminal schizophrenic patients as comparative on the effects of crime.This study included 50 noncriminal schizophrenic patients and 50 criminal patient who had at least one crime record and taken schizophrenia diagnosis according to DSM-IV in Elazığ Psychiatry and Neuropathies Hospital. Sociodemographic knowledge form is applied to the patients. At the right time by taking into consideration of hunger and being full situation blood samples were taken from patients who were appropriate to the study criterias and control groups at the morning 08.00?11.00 a.m. On these blood samples serum total cholesterol, triglycerid, HDL, LDL, VLDL cholesterol, total and free testosterone, estradiol, sex hormone binding globulin, zinc, copper and ghrelin levels had been studied.It is found that serum triglycerid, VLDL, LDL cholesterol, total and free testosterone, copper and ghrelin levels of schizophrenic patients are higher than noncriminal patients. However, it is fixed that serum total cholesterol, HDL cholesterol, estradiol, sex hormone binding globulin and zinc levels are lower in criminal schizophrenic patients.Our findings showed that the levels of some biochemical parameters are important in terms of crime inclination on schizophrenic patients. For using activity of this parameters as reliable, it is needed further studies. Especially, in terms of cholesterol, testosterone, estradiol, sex hormone binding globulin, zinc, copper and ghrelin we think that useful results will be taken in the future.Keywords: Schizophrenia, cholesterol, testosterone, ghrelin, crime.
The comparison of some biochemical parameters in criminal and noncriminal schizophrenic patients
Keywords: Adli Tıp