Çok amaçlı metasezgisel optimizasyon algoritmalarının performans karşılaştırması - Eröz, Eyüp; Tanyıldızı, Erkan (My University, 2019)
Optimizasyon, karşılaşılan kısıtlı veya kısıtsız problemlerin amaçları doğrultusunda uygun çözümler üretme işlemidir. Optimizasyon işlemini gerçekleştirmek için çeşitli optimizasyon algoritmaları geliştirilmiştir. Tek amaçlı optimizasyon algoritmaları, günlük hayatta karşılaştığımız birden fazla amacı bulunan problemler için yetersiz kaldığından dolayı çok amaçlı optimizasyon algoritmaları geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritmalarda, problemler üzerinden en uygun çözüm kümesini bulmak için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemlerden en etkilisi, yaygın olarak kullanılmakta olan pareto optimal yöntemidir. Pareto optimal yönteminde çok amaçlı optimizasyonun ulaştığı çözümlerden oluşan pareto optimal kümesi, problemlerin tek bir noktadaki çözümlerini değil belli aralıklardaki tüm en iyi çözümlerini içermektedir. Bu çalışmada, literatürde bulunan metasezgisel çok amaçlı optimizasyon algoritmalardan, Çok Amaçlı Karınca Aslanı Optimizasyon Algoritması ile Çok Amaçlı Yusufçuk Algoritması’ nın, güncel kıyaslama fonksiyonları ve mühendislik problemleri üzerindeki başarımını görmek için performans karşılaştırılması yapılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Çok amaçlı optimizasyon; Metasezgisel algoritma; Pareto optimal; Kıyaslama fonksiyonu