24 Ocak 2020 Sivrice Depremi Sonrasında Elazığ İlinde Bulunan Minarelerde Meydana Gelen Hasarların Araştırılması ve Değerlendirilmesi - Yetkın, Musa; Dedeoğlu, İbrahim Özgür; Calayır, Yusuf (My University, 2021)
Minareler uzun ve ince bir mimari görünümde, genellikle betonarme, yığma ve ahşap olarak bazen camiden bağımsız bazen de cami ile bitişik olarak inşa edilen yapılardır. Bu yapılar mimari görünümlerinin beraberinde getirmiş olduğu yapısal etkenler nedeniyle depremler karşısında hasar görebilmekte veya yıkılabilmektedir. Minarelerde meydana gelen bu hasarlar can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Bu nedenle minarelerin deprem güvenilirliğinin sağlanması elzem bir durumdur. Bu çalışma kapsamında, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ ilinin Sivrice ilçesinde meydana gelen Mw = 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında Elazığ ilindeki minarelerde oluşan hasarlar araştırılmıştır. İncelenen minarelerde hasarların oluştuğu bölümler belirlenmiş ve bu hasarların oluşum nedenleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, mevcut hasarlı minarelerin onarım ve güçlendirilmesi ve yeni yapılacak minarelerin inşası için bir takım tavsiyelerde bulunulmuştur.
Keywords: Minare; hasar; 24 Ocak 2020 Sivrice depremi