Akvaryum Balıklarında Karanfil Yağının Anestezik Etkisinin Araştırılması - Han, Mehmet Cengiz; Sağlıyan, Aydın; Polat, Eren (My University, 2016)
Bu çalışmada karanfil (Eugenol) yağının akvaryum balıkları üzerindeki anestezik etkisinin incelenmesi amaçlandı. Araştırmada 6'şar adet Cichlasoma nigrofasciatum, Cyrtocara moorii, Labidochromis caeruleus türü akvaryum balığı kullanıldı. 2 ml karanfil yağı 10 ml etil alkol (etanol) içerisinde çözdürülerek anestezi solüsyon hazırlandı. Bu anestezik solüsyon 20oC'de 1000 ml taze dinlendirilmiş su içerisine katıldı. Ardından akvaryum balıkları suya koyuldu. Balıkların anesteziye girişleri ve süreleri kaydedildi. Daha sonra uyanmaları için balıklar dinlendirilmiş taze su içerisine bırakıldı. Anestezi sonrası kendine gelme süresi takip edildi. Sonuç olarak balıkların anestezisinde çeşitli anestezik maddeler kullanılmaktadır. Fakat karanfil yağı doğal, bulunması kolay, ucuz, güvenli, herhangi bir yan etkisi olmaması nedeniyle, akvaryum balıklarında iyi bir anestezik madde olduğu kanaatindeyiz
Keywords: Biyoloji; Veterinerlik