SOSYAL MEDYADA VERİLEN REKLAMLARIN GÜVENİLİRLİĞİNİN MARKA DEĞERİ, MARKA AŞKI VE MARKA GÜVENİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ: YEMEK SEPETİ ÖRNEĞİ - SARITUNÇ, MUHAMMED HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Son yıllarda, sosyal medyanın küresel anlamda milyonlarca kullanıcının hayatlarında önemli yere sahip olduğu görülmüştür. Birçok alanda olduğu gibi Pazarlama ve Reklam alanlarındaki gelişmeler, küresel rekabeti de beraberinde getirmiştir. Bu rekabet, Pazarlama ve Reklam alanlarındaki gelişmeler ile yeni rekabet stratejilerinin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Dijital çağdaki pazarlama gelişmelerinin, sosyal medya üzerinden yapılmaya yönelmesi ile sosyal medya kavramının önemini gittikçe artmıştır. Geleneksel pazarlama stratejileri yerini Modern Pazarlama stratejilerine bırakmıştır. Bu gelişmeler neticesinde sosyal medya alanında yapılan çalışmaların sayısı da buna bağlı olarak artmıştır. Bu çalışmanın amacı; Fırat Üniversitesi öğrencilerinden en az bir kere Yemek Sepeti reklamlarını izlemiş olan öğrenciler arasında yapılacak anket çalışmasında tüketicilerin sosyal medyada izlemiş olduğu reklamların güvenilirliğinin marka değeri, marka aşkı ve marka güveni üzerine etkisini analiz etmektir. Çalışmada bağımsız değişkenler olan; marka değeri, marka aşkı ve marka güveni değişkenleri ile çalışmanın bağımlı değişkeni olan sosyal medyada verilen reklamların güvenilirliği üzerindeki etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan Linear Regresyon Analizi sonuçlarına bakıldığında; Yemek Sepeti'nin Sosyal Medyada Verdiği Reklamların Güvenilirliğinin Marka Değeri, Marka Aşkı ve Marka Güveni arasında etkilerinin olduğu görülmüştür. Böylece, araştırma modelinin kabul gördüğü ve onaylandığı görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Marka, Marka Güveni, Marka Aşkı, Marka Değeri.

In recent years, social media has an important place in the lives of millions of users globally. As in many fields, developments in the fields of marketing and advertising have brought about global competition. These developments in the fields of competitive marketing and advertising have necessitated the development of new competitive strategies. As marketing developments in the digital age tend to be made through social media, the importance of the concept of social media has increased. Traditional marketing strategies have been replaced by modern marketing strategies. As a result of these developments, the number of studies conducted in the field of social media has increased accordingly. The purpose of this study; The aim of the survey to be conducted among Fırat University students who have watched food basket advertisements at least once is to analyze the effect of the reliability of the advertisements that consumers watch on social media on brand value, brand love and brand trust. The independent variables in the study are; It was tried to measure the effects of brand value, brand love and brand trust components on the reliability of advertisements given on social media, which is the dependent variable of the study. When the results of the regression analysis are examined, it is seen that the reliability of Yemek Sepeti's advertisements on social media has effects on Brand Trust, Brand Value and Brand Love variables among the effects of Brand Value, Brand Love and Brand Trust. Thus, it is seen that the research model is accepted and approved. Keywords: Social Media, Brand, Brand Trust, Brand Love, Brand Value.
Investigation of the effect of the reliability of advertising in social media on brand value, brand love and brand trust: Yemek Sepeti example
Keywords: İşletme