BAZI POLİMERLERİN HARÇ VE BETONDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - BAL, HAMİT (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi BAZI POLİMERLERİN HARÇLARDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Hamit BAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 88 Bu çalışmada, piyasada endüstriyel özelliğinden altı adet polimer (VAC 208, AAC 420, PVA 650, VAC 205, AAC- 413-Y ve Sika Latex) malzemesinin portdland çimentosu (PÇ 42.5) ile yapılan harç numunelerinde %0, %2, %5, %10 ve %15 oranlarında katkı maddesi olarak kullanıldı. Polimer harçlar üzerinde kıvam, basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, sürtünme ile aşınma dayanımı, su emme miktarları ve donma-çözülme deneyleri yapıldı. Basınç dayanımların VAC 205 hariç diğer tüm malzemelerin %2'lik karışımlarında bir hayli yüksek çıktığı tespit edilirken katkı miktarının artırılması ile basınç dayanımlarında azalmalar meydana geldiği tespit edilmiştir. Eğilmede çekme dayanımı, farklı sıcaklıklarda basınç dayanımı ve yapılan diğer deneyler sonucunda kullanılan polimer malzemelerin %2'lik katkı oranlarında en iyi sonucu verdiği ve harcın kalitesini artırdığı görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Polymer, latex, kimyasal katkı, harç, beton, polymer concrete, polymer cement, imprangate, propylene filler, metilmetakrilat,

SUMMARY MsC Thesis INVESTIGATION OF THE USABILITY OF SOME POLYMERS IN MORTARS Hamit BAL Fırat University Graduate School of Science Construction Education 1998, Pages: 88 In this study, six commercial polymers (VAC 208, AAC 420, PVA 650, VAC 205, AAC 413-Y and Sika Latex) were used as additive in the mortars portland cement (PC 42.5) in the rates of 0%, 2%, 5%, 10% and 15%. Density, compression, bending tension, wear, water absorption and freezing-thawing experiments were done on the polymeric mortars prepared. Except VAC 205, For all the materials with 2% additive, the compression strengths were rather high and decreased depending on the increase in additive contents. Bending tension strength in different temperatures were the best for the specimens with 2% polymer additive and this element were seen to have increased the quality of mortar. KEY WORDS: Polymer, Latex, Chemical additive, mortar, cement, polymer concrete, polymer cement, imprangate, propylene filler, metilmetacrilat. II
Investigation of the usability of some polymers in mortar and concrete
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering