Bitümlü sıcak karışımların rijitliğinin bulanık mantık ile bulunması - Sayın, Erkut; Tanyıldızı, Harun (My University, 2006)
Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımların rijitliği bulanık mantık metodu kullanılarak Shell metoduma göre incelenmiştir. Bitüm ve bitümlü karışımların rijitlikleri üzerinde etkili olan en önemli parametre yumuşama noktası ile sıcaklık arasındaki farktır. Bu nedenle bitümlü kaplamalarda kullanılacak bitüm sınıfı kaplamanın yapıldığı bölgenin en yüksek ve en düşük sıcaklığına uygun olmalıdır. Bundan dolayı, farklı sıcaklıklar kullanılmıştır. Bulanık mantığın üyelik fonksiyonlarının seçimi kazanılmış tecrübelerden faydalanılarak belirlenmiştir ve bu üyelik fonksiyonlarının taban değerleri daha hassas bölgelerde yoğunlaştırılarak seçilmiştir. Kural tabanı yine uzman tecrübesi ile oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar Shell metodu ile karşılaştırılarak birbirine çok yakın değerler elde edildiği görülmüştür.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği