Uçucu organik bileşiklerin topraktaki difüzyon ve adsorpsiyonunun incelenmesi - Kalender, Mehmet; Akosman, Cevdet (My University, 2005)
Bu çalışmada metanol, aseton, benzen ve toluen gibi uçucu organik bileşiklerin gözenekli yapıya sahip olan kuru topraktaki dinamik davranışı tek pelet moment tekniği ile incelenmiştir. Bu amaçla bir taraflı tek pelet adsorpsiyon hücresi kullanıldı. Dinamik tek pelet deneyleri toplam gözenekliliği 0.49 peletler kullanılarak 1 atm basınçta 30-70 °C sıcaklık aralığında yürütüldü. Çalışılan izleyicilerin toprak peletindeki sıfırıncı momentlerinin değerlendirilmesi ile tersinir adsorplandığı görülmüştür. 30-70 °C sıcaklık aralığında yapılan deneylerde izleyicilerin toprak peletindeki adsorpsiyon denge sabiti ve etkin difüzyon katsayısı birinci mutlak ve ikinci merkezi momentlerin değerlendirilmesi ile hesaplanmıştır. Kullanılan toprak peletinde izleyicilerin adsorpsiyon katsayıları sıcaklıkla azalmıştır. Elde edilen adsorpsiyon ısısı değerleri izleyicilerin topraktaki adsorpsiyonunun fiziksel olduğunu göstermektedir. Etkin difüzyon katsayıları ise sıcaklıkla artmıştır.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri