SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ 34 SÜ TARLAN 80/5 NUMARALI ŞİİR MECMUASI (129B-203A) - YÜKSEL, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmamıza konu olan eser, Süleymaniye Kütüphanesi Ali Nihat Tarlan Koleksiyonu 80/5 numarada bulunan Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâ'id isimli bir şiir mecmuasıdır. Çalışmamızda bu mecmuanın genel tanıtımı yapıldıktan sonra mecmuanın 129b-202b arasındaki varakların transkripsiyonlu metni verilmiştir. Mecmuadaki şiirler, şairlerinin yayımlanmış divanları varsa buradaki şiirlerle karşılaştırılarak okunmuş ve aradaki farklar dipnotta gösterilmiştir. Mecmuanın derleyeni ve ne zaman tertip edildiği bilinmemektedir. Şiirlerin yazıldığı yüzyıllar incelendiğinde mecmuanın 18. yüzyılda yazılmış olduğu düşünülmektedir. Metni tertip eden hakkında da bilgi sahibi değiliz. Mecmuada şairi bilinmeyen şiirler de dâhil olmak üzere toplam 180 civarında şairin değişik nazım biçimlerinde 1004 şiiri bulunmaktadır. Bu şiirlerin yarısından fazlası gazeldir. En fazla şiiri bulunan şair Nâbî'dir. Şiirlerden başka düz yazı örnekleri de vardır. Bu mecmua, tertip açısından düzenlidir.

The manuscript subjected to our study is a poetry mecmua, named as Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâ'id, which is presented at Süleymaniye Library, at Collection of Ali Nihat Tarlan, numbered 80/5. In our study, transcripted text pages between 129b-202b were given following the presentation of mecmua. If there are any published divans of the poets in the mecmua, the poems are read by comparing the poems there and the differences are found in the footnotes. The compiler of the mecmua and compiling time is unknown. In the light of a literature review on composing time of the poems, it is anticipated that mecmua was compiled in the 18 th century.Compiler of the mecmua couldn't be identified either. Mecmua includes 1004 poems, belonging about 180 poets-including anonymous ones- in various verse forms. Almost half of these poems are odes. Nâbî is the poet who has the most poems in the mecmua. There are proses in some pages other than the poems. This analyzed mecmua is so remarkable with its systematic layout.
The poem macmua in Suleymaniye library with number 34 Sü Tarlan 80/5 (129b-203a)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı