KUR'AN-I KERİM'DE ?KİZB?(YALAN) KAVRAMI - GEZE, HİDAYET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu tez `kizb' kavramının semantik analizi üzerine yapılan bir çalışmadır. Çalışmamızda öncelikle, `kizb' kavramının sözlük anlamları tespit edilecektir. Kavramın hadislerde geçen kullanım şekli araştırıldıktan sonra, Kur'an'da yer alan anlamları ele alınacaktır.Çeşitli topluluklara, farklı zamanlarda, değişik peygamberler gönderilmiştir. Toplulukların bir kısmı gönderilen elçilere bağlılıklarını göstermiş, bir kısmı da onları yalanlama ve inkar gibi eylemlerde bulunmuşlardır. Onların bu tutumu Kur'an'ı Kerim'de ?kizb?, yani yalan ya da uydurma kavramıyla beyan edilmiştir.Yalanlama eylemi sadece peygamberlerle sınırlı kalmamıştır. Ayetler göz önünde bulundurularak mesele değerlendirildiğinde bu eylem ?Allah'a iftirada bulunmak? şeklinde ortaya çıkabilmektedir.

This thesis is a study carried out about semantic analysis of ?deny? concept. In our study, it will be primarily determined glossary meanings of ?deny? concept. It will be discussed meanings mentioned in the Quran of this concept after determining usage forms written down in hadithes of concept.Different prophets were sent to various communities in different ages. Some of communities showed devotion to sent emissaries, while the others belied and denied them. This behaviour of them was reported as ?deny? i.e. lie and fib in the Holy Quran.Lie action didn?t only be restricted for prophets. When the topic evaluated by considering the verses, this attitude can accrue as ?asperse to Allah?.
Deny concept in the Quran
Keywords: Din