CÂHİLİYE DÖNEMİNDE YARGI SİSTEMİ - Barış, Mustafa Necati (Fırat University, 2012)
Hz. Peygamber’in getirmiş olduğu evrensel mesajla birlikte kurulan ve ondan sonraki dönemde Müslümanların yapmış olduğu büyük katkılar sayesinde büyüyüp gelişen İslâm medeniyeti incelendiğinde, tarihte eşine az rastlanır bir medeniyet karşımıza çıkar. Ancak son peygamber Hz. Muhammed’in geldiği toplumu ve bu toplumun temel dinamiklerini bilmeden İslâm medeniyetini ve kurumlarını doğru anlamak ve anlatmak, İslâm Tarihi’nin ilk dönemindeki gelişmeleri isabetli bir şekilde tahlil edebilmek mümkün değildir. Biz de bu düsturdan hareket ederek Câhiliye dönemini ve özellikle o dönemdeki yargı sistemini incelemeye çalıştık. Bu bağlamda İslâmdan önceki Arap toplumunun neden “Câhiliye” olarak nitelendirildiğine ve câhiliye araplarının siyasî ve sosyal hayatlarına da, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, araştırmamızda yer verdik.
Justice System in the Period of Jahiliyya
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları