Japon bıldırcınlarında mevsim ve yerleşim sıklıklarının büyüme, yaşama gücü ve karkas üzerine etkileri - Özbey, Orhan; Ekmen, Fikriye (My University, 2000)
Bu çalışmada, bıldırcınların farklı mevsim ve farklı yerleşim sıklıklarının büyüme, yaşama gücü ve karkas üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma $20m^2$ lik odalarda bulunan 8 adet ana makinesi bölmelerinde ve 15, 25, 35 adet (bıldırcın basına 224, 157 ve 105 $cm^2$ olan) olmak üzere 1:3 oranında yerleştirilerek, bahar ve yaz mevsiminde yürütülmüştür. Yaşama gücünün belirlenmesi için, çıkımdan 6 haftalık yaşa kadar olan 300 adet bıldırcın incelenmiş ve yaşama gücü oranı dişilerde % 78.95, erkeklerde % 78.99, bahar mevsiminde % 79,48, yaz mevsiminde %75.0(), 224 cm' yerleşim sıklığında % 80.65, 157 $cm^2$ yerleşim sıklığında % 77.08 ve 105 $cm^2$ yerleşim sıklığında ise % 75.00 düzeyinde bulunmuştur. Büyümenin 6.hafta sonunda canlı ağırlık ortalaması, karkas ağırlığı ve karkas randımanı dişilerde 139.32g, 103.28g ve % 74.45, erkeklerde 131.19g, 101.67g ve % 77.21, bahar mevsiminde 141.34g, 106.79g ve % 75.34, yaz mevsiminde 132.22g, 98.94g % 74.76, 224$cm^2$ yerleşim sıklığında 138.16g, 103.30g ve % 74.89, 157 $cm^2$ yerleşim sıklığında 152.41g, 113.30g ve % 74.32 ve 105 $cm^2$ yerleşim sıklığında ise 119.00g, 91.07g ve % 76.75 olarak tesbit edilmiştir. Dişiler erkeklerden (P<0.05), bahar mevsiminde yetiştirilenler yaz mevsiminde yetiştirilenlerden (P<0.01),157 $cm^2$ yerleşim sıklığında yetiştirilenler, 224 ve 105 $cm^2$ yerleşim sıklığında yetiştirilenlerden, 224 $cm^2$ yerleşim sıklığında yetiştirilenler,105 $cm^2$ yerleşim sıklığında yetiştirilenlerden (P<0.01), kesim ağırlığı (6.hafta) bakımından daha üstün değerler göstermiştir. Büyüme döneminde (0-6 hafta), ortalama yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı, bahar mevsiminde 548.23g ve 4.12, vaz mevsiminde 542.36g ve 4.36, 224 $cm^2$ yerleşim sıklığında 548.69g ve 4.16, 157 $cm^2$ yerleşim sıklığında 596.72g ve 4.13 ve 105 $cm^2$ yerleşim sıklığında ise 481.73g ve 4.32 olarak tesbit edilmiştir Bıldırcınların büyüme döneminde, 1:3 oranında, bahar mevsiminde ve 157$cm^2$ yerleşim sıklığında yetiştirilmesinin daha iyi büyüme performansı ve karkas ağırlığı değerleri göstereceği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Büyüme oranı; Japon bıldırcını; karkas; canlılık; mevsimler; yerleşim sıklığı