SÂBİT BİN KURRA'NIN HAYATI VE ESERLERİ - TURAN, RUKİYE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Harran şehri jeopolitik konumu itibariyle tarihte pek çok devletin idaresi altında bulunmuştur. Anadolu ile Mezopotamya arasında bir köprü konumunda olan Harran, stratejik öneminin yanı sıra dil, kültür ve medeniyetlerin buluştuğu bir şehirdir. Harran şehrini asıl önemli kılan, bilim ve kültür şehri olmasıdır. Harran Okulu tarihte matematik, geometri, astronomi ve tıp alanında önemli bir yere sahiptir. Bu okulda pek çok ilim adamı yetişmiştir. Bu âlimlerden biri de Sâbit bin Kurra olmuştur. Sâbit bin Kurra, Batıdaki Grek kültürüne ait eserleri tercüme eden, Arapça'yı ve Yunanca'yı iyi derecede bilen, kendi zamanının en aktif mütercimlerinden biridir. Mantık konusunda Müslümanların itimat ettiği ender bir kişi olan Sâbit, tercüme ve teliflerinde önemli yorumlar ve önermeler yapan Harran Okulu'na mensup bir bilim adamıdır. Sabit bin Kurra, Sabiilik dinine mensuptur. Bir süre sarraflık yapan Sâbit, Beni Musa oğullarından Muhammed bin Musa tarafından ikna edilip, Bağdat'a götürülmüştür. Sabiilerin arasında astronomi alanında ilk eser veren kişidir. Bunun yanında Tıp, Matematik, mantık, Tarih, Dil ve Edebiyat, Mekanik ve Fizik, Musiki vb. pek çok alanda eserler yazmıştır.

The geopolitical location of the city of Harran is under the administration of many state in history. It forms a bridge between Anatolia and Mezopotamia, Harran strategic importance, as well as language, culture and a city where civilizations meet. What makes city of Harran, the city of Science and culture. The school of Harran has an important place in the field of Medicine, Mathematics, geometry and astronomy in history. Many scientists have been trained at this school. One of these scientists is Sabit bin Kurra(Thabit ibn Qurra) who translated the Works of Arabic and Greek culture in the west who knows his time as one of the most active translators fluent in Greek comes the mind. Muslims rely on logic, a person, Thabit who made very important comments and suggestions translation in royalties and is a member of the school of Harran, who is a scientist. Thabit ibn Qurra is a member of Sabii Religion. Thabit bin Qurra engaged in lending money for a while, Beni Moses(Beni Musa), son's of Mohamed bin Musa were taken to Baghdad to be convinced by. The person who gave it to work in the field of astronomy among the Sabeans. Besides; medicine, mathematics, logic, history, language and literature, mechanics and Physics, music, etc… Works in many areas of writing
Sabit Bin Qurrah's life and his books
Keywords: Din