GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI AÇISINDAN TÜRKİYE'DEKİ ONLİNE ALIŞVERİŞ SİTELERİNİN TASARIM SORUNLARI - KARAASLAN, FATMA SEVİLAY (Fırat Üniveristesi, 2017)
İnsanlığın gördüğü en hızlı değişim süreçlerinden birisinin tam ortasındayız. Yakın bir geçmişe kadar bilgi teknolojilerinden haberdar olmayan insanlar bugün sınırsız bilginin kullanıcıları haline gelmişlerdir. Ülkeler arası sosyal ve ticari ilişkilerin gelişerek, küreselleşme boyutuna ulaştığı bir dönemde, iletişimde hız kaçınılmaz bir ihtiyaç halini almıştır. Bilgi teknolojisi ve elektronik sektöründeki gelişmeler bu ihtiyacı karşılayacak çözümler bulmuştur. Enformasyon teknolojilerinin gelişim sürecine paralel olarak, ekonomik faaliyetlerin doğası da köklü bir biçimde değişmektedir. Geçmişin genellikle yüz yüze, yazılı kayıt sistemine dayanan iş yapma şekli, giderek artan biçimde, elektronik tabanlı hale gelmektedir. Elektronik ticaret, 1990'lı yılların ikinci yarısından itibaren, internetin aynı zamanda bir iş yapma yeri haline gelmesiyle birlikte yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışma da "elektronik ticaret kavramı, kapsamı ve önemi, elektronik ticaretin özellikleri ve farkları, elektronik ticaret destek sistemleri, elektronik ticaretin unsurları, elektronik ticaret alanları elektronik ticaretin araçları, elektronik ticaret modelleri, elektronik ticarette ödeme yolları, elektronik ticaretin avantaj ve dezavantajları, elektronik ticarette güvenlik ve elektronik ticarette web tasarım süreci" konuları kapsamlı biçimde açıklanmıştır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümler teknik bölümler, üçüncü bölüm metodoloji, dördüncü bölüm bulgu ve yorumlar kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde elektronik ticaret kavramı, tarihçesi, türleri, avantajları, güvenlik sorunları ve karşılaşılan genel sorunlar anlatılmıştır. İkinci bölümde elektronik ticaretin ekonomik ve sosyal yaşama etkileri, site türleri, web tasarım sürecinde görsel ve grafik tasarım elemanlarının önemi anlatılmıştır. Üçüncü bölüm bilimsel literatür taraması yapılarak çalışmanın yöntemi indexler araştırılıp, çalışmanın içerik analizi yöntemiyle çözümlenmesine karar verilmiştir. Dördüncü bölümde tasarım ilkeleri doğrultusunda alışveriş siteleri karşılaştırılmıştır. Bu araştırmada Türkiye'deki online web sitelerinin betimsel model çerçevesinde grafik tasarım ilkeleri yönüyle analizi sonucunda web sitelerinin uygunluklarının yansıtılıp yansıtılmadığı tartışılmıştır. Bu bağlamda problemin çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.

Now we are in the just middle of one of the most rapid changing process that humanity has ever seen. People who are unaware of information technology until recently have become users of unlimited knowledge today. In the period, which social and commercial relations between countries are developing and reaching spherical dimension, the speed in communication has become an inevitable necessity. The developments in information technology and electronic sector have discovered solutions that meet the needs of this. Parallel to the process of the development of information technologies, the nature of the economic activities is changing fundamentally. The form of working of the past generally based on face-to- face and written registration system is day-by-day increasingly becoming electronic-based. As Internet has become a workplace at the same time, electronic trade has become widespread dating from the second half of the 1990's. In this study, the topics of "the concept of electronic trade, the extent, importance, components, properties and differences of electronic trade, electronic trade support systems, electronic trade models, the payment ways in electronic trade, the advantages and disadvantages of electronic trade, security in electronic trade and web design process in electronic commerce" have been explained comprehensively. This study consists of four parts. The first and second sections consist of technical departments, the third section methodology, and the fourth section findings and comments. In the first part, electronic commerce concept, history, types, advantages, security problems and general problems are explained. In the second part, the effects of electronic commerce on economic and social life, site types, visual and graphic design elements in web design process are explained. In the third part, it was decided that the method of studying indexes should be investigated by analyzing scientific literature and the study should be analyzed by content analysis. In the fourth chapter shopping sites are compared in terms of design principles. In this research, it has been discussed whether the suitability of the web sites is reflected as a result of the analysis of the graphic design principles in the context of the descriptive model of the online web sites in Turkey. Suggestions for solution of the problem are presented in this context.
Design problems of online shopping sites in Turkey for visual communication design
Keywords: İletişim Bilimleri