Fırat Üniversitesi Hastanesine Başvuran Koronavirüs Hastalığı-2019 (Covid-19) Ön Tanılı Hastaların İlk Bakı Toraks Bilgisayarlı Tomografi Bulguları - Ağlamış, Serpil; Eroğlu, Yeşim (Kahramanmaras Sutcu Imam University, 2022)
Amaç: COVID-19 ön tanısı ile toraks bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi yapılan hastaların ilk bakıdaki radyolojik bulgularını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: COVID-19 ön tanılı 90 hastanın ilk bakı toraks BT incelemesinin görüntüleme verileri retrospektif analiz için toplandı. Hastaların demografik özellikleri, semptomları ve ek hastalıkları kaydedildi. İlk bakı toraks BT incelemesinin görüntüleme bulguları ve takip BT görüntülemesi yapılan hastaların takip BT bulguları analiz edildi. Bulgular: COVID-19 ön tanılı hastaların ilk toraks BT bulgularında buzlu cam dansiteleri (%59), konsolidasyon (%34), kaldırım taşı manzarası (%5), hava bronkogramı (%18), vasküler genişleme (%6), bronşektazi-bronş duvar kalınlaşması (%7), air bubble (%7), subplevral çizgi ( %10), plevral kalınlaşma-plevral sıvı (%8), halo işareti (%5), düzensiz kenarlı nodül (%9) ve ters halo işareti (%4) mevcuttu. Takip BT görüntülerinde dikkat çeken bulgular progresyon evresinde yeni konsolidasyon alanlarının ortaya çıkması, buzlu cam dansitelerinin konsolidasyona dönüşmesi, bilateral plevral effüzyon, traksiyon bronşektazileri ve hiler lenfadenopati gelişmesiydi. Regresyona uğrayan olgularda ise ilk BT görüntülemesinde izlediğimiz konsolidasyonun buzlu cam dansitelerine dönüştüğü görüldü. Sonuç: COVID-19 ön tanılı hastaların ilk bakı toraks BT görüntülemelerinde en sık izlenen bulgu buzlu cam dansiteleriydi. Progresyon evresinde, ilk bakıda izlenen buzlu cam dansiteleri veya konsolidasyon alanlarında artış, bilateral plevral effüzyon, traksiyon bronşektazileri ve hiler lenfadenopatiler izlendi.

Objective: To evaluate radiological findings on initial screening of the patients who had chest computed tomography (CT) with the pre-diagnosis of coronavirus disease-2019 (COVID-19). Material and Methods: Chest CT images of 90 patients with a pre-diagnosis of COVID-19 were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, symptoms, and comorbid conditions of the patients were recorded. The chest CT findings on initial screening and follow-up were analyzed. Results: The chest CT findings on the initial screening of the patients with a pre-diagnosis of COVID-19 included ground-glass opacities (GGOs) (59%), consolidation (34%), crazy-paving pattern (5%), air bronchogram (18%), vascular dilation (6%), bronchiectasis-bronchial wall thickening (7%), air bubble (7%), subpleural line (10%), halo sign (5%), nodule with irregular borders (9%) and reverse halo sign (%4). The predominant findings in the follow-up CT images included newly developing consolidations in the progression stage, GGOs converting to consolidations, bilateral pleural effusion, traction bronchiectasis, and hilar lymphadenopathy. In the regressed cases, it was observed that the consolidation we observed in the first CT imaging turned into GGOs. Conclusion: Ground-glass opacities were the most common finding in initial screening thorax CT scans of patients with pre-diagnosis of COVID-19. An increase in the ground-glass densities or consolidation areas identified upon initial examination, bilateral pleural effusion, traction bronchiectasis, and hilar lymphadenopathies were observed in the progression stage
Initial Screening Chest Computed Tomography Findings of Patients Who Were Admitted to Fırat University Hospital with Pre-diagnosis of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi