Karıştırmalı sistemde kömür yanmasına oksijen konsantrasyonunun etkisi - Duranay, Neslihan; Pehlivan, Dursun (My University, 2004)
Bu çalışmada, döner başlıklı yakıcılarda kömür tanelerinin yanma sırasındaki davranışını incelemek için geliştirilmiş laboratuar ölçekli termogravimetrik deney düzeneğinde Çan linyitinin uçucu madde ve karbon (char) yanmasına oksijen konsantrasyonunun etkisini araştırıldı.Deneylerde Çan linyitinin ortalama 1 g ağırlığındaki taneleri, termogravimetrik deney düzeneğinin önceden ısıtılmış boru fırını içine yerleştirilmiş döner sepet içinde yakıldı. Farklı sepet hızı ve oksijen konsantrasyonunun uçucu madde ve karbon yanma hızı ve sürelerine etkisi araştırıldı. Deneysel olarak belirlenen karbon yanma süreleri ve hızları çifte direnç teorisiyle hesaplanan değerlerle karşılaştırıldı. Kömür yakma sistemine uygulanan karıştırmanın uçucu madde ve karbon yanma hızları ve sürelerini belirgin şekilde etkilediği bulundu. Oksijen konsantrasyonundaki artışın özellikle uçucu madde yanması periyodunda etkili olduğu ve %21'den daha yüksek oksijen konsantrasyonlarında karbon yanmasının kimyasal kontrollü rejime yaklaştığı belirlendi.
Keywords: Termodinamik; Enerji ve Yakıtlar; Mühendislik; Kimya