FIRAT HAVZASINDA BULUNAN BAZI ÜNİVERSİTELERDE ÖĞRENİM GÖRMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERİN BOŞ ZAMANLARINI DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİNE KATILIMLARININ VE BEKLENTİLERİNİN TESPİTİ - KIRTEPE, ABDURRAHMAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Yapılan bu araştırmanın amacı; Fırat havzasında bulunan Fırat, İnönü, Bingöl ve Tunceli üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin boş zaman faaliyetlerine katılma sıklıklarını belirlemek, öğrencilerin cinsiyet, gelir ve üniversite gibi bağımsız değişkenleri ile öğrencilerin boş zamanlarında yaptıkları etkinlik çeşitlerini ve katılma sıklıklarını belirlemektir.Ayrıca üniversite öğrencilerinin üniversite yönetiminden neler beklediklerini belirlemek bu araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır.Araştırma grubunu Fırat havzasında bulunan Fırat, İnönü, Tunceli ve Bingöl üniversitelerinde öğrenim görmekte olan ortalama 60 bin öğrenci arasından ilgili üniversitelerin merkez kampüsündeki öğrencilerden tesadüfi örnekleme yöntemiyle 3009 öğrenci sayısına ulaşılmıştır.Anket soruları Likert Tipi Ölçekle değerlendirilmeye alınmıştır. Basit dağılım tablosunda değişkenin seçeneklere göre yüzdelik dağılımları alınmıştır. Çapraz tablolarda ise, iki değişkenin birbiriyle olan ilişkisi ortaya konulmuştur. Değişkenler arasındaki ilişkiyi bulmak için Ki Kare (Chi Cquare) testi kullanılmıştır.Elde edilen istatistiki bulgular SPSS (Statistic Packet For Social Sciences 15.0) program aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bütün soruların frekans dağılımları çıkarılmış ve yüzdelik değerleri bulunmuştur.Sonuç olarak;öğrenciler spor yapma, kitap okuma, müzik dinleme, televizyon izleme, arkadaşlarıyla sohbet etme gibi faaliyetlere daha fazla ilgi gösterirken, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılma, sinema ve tiyatroya gitme gibi etkinliklere daha az ilgi gösterdikleri ve katıldıkları görülmüştür. Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmek için üniversite yönetiminden bazı beklentileri vardır. Bunlar sırasıyla, konferans ve sergi düzenlenmesi, hobi kulüpleri kurulması, satranç, bilardo ve iskambil oynanacak yerlerin açılması, sportif faaliyetler düzenlenmesi ve ortak organizasyonlar yapılması olarak söylenilebilir.Anahtar Kelimeler: Boş zaman, rekreasyon, üniversite, öğrenciler

The aim of the study is to determine free activity sort and attendance frequency of Firat, Inonu, Bingol and Tunceli university students in Firat area, through independent variables such as gender, revenue, and university. Also, the aim of the study includes determination of what the university students except from the university management.The study group is composed of 3009 students, who are studying in Firat, Inonu, Tunceli and Bingol universities in Firat area and were selected among 60 thousand students in central campuses of the universities via random sampling technique.The statistical findings have been evaluated by means of SPSS (Statistic Packet For Social Sciences 15.0) program. Frequency distribution of all questions has been made out and their percentage values have been determined. Validity and reliability tests have been made as the alpha value is 75.766 per cent. The survey questions have been evaluated by Likert Typed Scale. In simple distribution table, percentage distribution of variable regarding alternatives has been calculated. As for cross tables, they have been used to determine the relationship between two variables. Chi Cquare test has been used to find out the relations among the variables.It has been concluded that students are very much interested in training, reading books, listening to music, watching television, chatting with their friends, while they are less interested in activities such as attending social and cultural activities, going to the cinema and theatre. Students have some expectations from the university administrators to treat leisure time. These can be said respectively as; organization of conferences and exhibitions, establishment of hobby clubs, opening places for playing chess, billiard and card games, organizations of sporting activities, and making common organizations.Keywords: Free time, recreation, university, students
Determination of free time activities and expectattions of students studying at some universities in firat area
Keywords: Spor