Kaotik Haritalı Balina Optimizasyon Algoritmaları - Tanyıldızı, Erkan; Cigal, Tuncay (My University, 2017)
Bu çalışmada, balinaların davranışlarından esinlenerek geliştirilmiş optimizasyon yöntemi olan balina optimizasyon algoritması (BOA) detaylı olarak açıklanmış ve kaosla global yakınsama özelliğinin artırılması amaçlanmıştır. BOA'da kullanılan rastgele sayı dizilerinin yerine kaotik sistemler kullanılarak oluşturulan, \"kaotik haritalı BOA\" adı altında beş farklı algoritma önerilmiştir. Kaotik haritalı algoritmaların ve temel algoritmanın performansı, kalite testi fonksiyonları ve bir adet kısıtlı gerçek mühendislik problemi üzerinde test edilmiştir. Test sonuçları karşılaştırmalı tablolar ve grafikler aracılığıyla sunulmuş ve yorumlanmıştır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka