POLİKİSTİK OVER SENDROMLU ŞİŞMAN VE ŞİŞMAN OLMAYAN KADINLARIN OOSİT MORFOLOJİSİ VE EMBRİYO GELİŞİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KARAOĞUL, CANER (Fırat Üniveristesi, 2011)
Polikistik Over Sendromu (PKOS), doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. Sendromun prevalansı yaklaşık %10-15 olarak bildirilmektedir. Polikistik over (PKO) ise bir ultrason bulgusudur. Klinik olarak semptom ve bulgular varsa PKOS adını alır. PKOS zayıf ve fazla kilolu kadınlarda görülebilir ancak tüm PKOS hastalarının % 40'ında şişmanlık sorunu vardır.PKOS'lu hastalarda yapılan çalışmalar daha çok klinik kısımda yoğunlaşmış olup, embriyoloji laboratuvarında yapılan çalışmalar çok kısıtlıdır. Bu sebeple PKOS'lu hastalardaki fazla kilolu ve zayıf hasta gruplarının sekonder oosit ve embriyo kalitesi hem gebelik oranları açısından yol gösterici olacak hem de daha iyi ovulasyon indüksiyonu için gerekli ipuçlarını sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı; IVF tedavisi gören PKOS tanısı konulmuş hastaların, vücut kitle indeksine (VKİ) göre sekonder oosit ve embriyo morfolojilerini karşılaştırmaktır.Bu çalışmada yardımla üreme (tüp bebek) merkezine başvuran PKO tanısı konulmuş 20 şişman (VKİ?25 kg/m2), 20 şişman olmayan (VKİ<25 kg/m2) toplam 40 adet hasta seçilmiştir. Çalışmada 40 yaşın üstündeki hastalar değerlendirmeye alınmamış olup ayrıca spermiyogram testi yapılan ve spermlerinde morfolojik bozukluk gözlenen embriyo gelişimine olumsuz etki gösterebilecek hastalar da çalışmaya alınmamıştır. Yumurta toplama işlemi (OPU) sonrası embriyoloji laboratuvarına gelen sekonder oositler, kumulus hücrelerinden ayıklama işlemi yapıldıktan sonra inverted mikroskop (Nikon SMZ1000) altında incelenmiştir.İstatistiki analiz olarak Mann Whitney U testi kullanılmıştır. İki grup arasındaki germinal vezikül (GV) oosit yüzdesi farklılığı anlamlı olup, embriyonik gelişim değerlendirmesi ve oosit ekstrasitoplazmik özellikler bakımından fark anlamlı bulunmamıştır. Gelecekte aynı çalışmanın vaka sayısı artırılarak tekrarlandığı ileri çalışmalar yapılmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.

Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder on women of reproductive age. It is reported the prevalence of PCOS is approximately 10?15%. A polycystic ovary (PCO) is detected by ultrasound. PCO defines as a PCOS if it has clinical symptoms. Overweight and normalweight women may be diagnosed with PCOS but approximately 40% of women with PCOS are overweight or obese.The majority of previous PCOS studies have focused clinical research and studies on embryology laboratory are limited. Because of this reason, studies on embryo and oocyte quality of PCOS patients with overweight and normalweight would serve information about pregnancy rate and help for better ovulation induction. The aim of this study; to compare the effects of body mass index (BMI) on secondary oocyte and embryo quality in IVF patients with PCOS.40 PCOS patients (20 of them BMI?25 kg/m2; 20 of them BMI<25 kg/m2) who applied to Assisted Reproduction Center were selected for this study. First exclusion criteria was patients ages over 40. Other patients with abnormal sperm morphology based on semen analysis and other abnormalities that can effect the embryo development were also excluded. After performing oocyte pick-up (OPU), secondary oocytes were denuded from the cumulus oophorus and were examined with inverted microscope (Nikon SMZ1000).In statistical analysis, Mann Whitney U test were used. Results showed that germinal vesicle (GV) oocyte rate was significantly different, on the other hand embryonic development evaluation and oocyte extracytoplasmic properties were not significantly different between groups. We have concluded by repeating the same study it will increase the number of cases and undertake activities that will be useful in the future.
Comparison of oocyte morphology and embryo development for overweight and non-overweight women with PCOS
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji