Deneysel karbon tetraklorür toksisitesi sonucu karaciğerdeki IŞP70 immunoreaksiyon artışı üzerine melatonin hormonunun etkisi - Saygılı, Ömür Karaca; Pekmez, Hıdır; Kuş, Murat Abdulgani; Akpolat, Nusret; Ogeturk, Murat; Kus, Ilter (My University, 2011)
Amaç: Karbon tetraklorür (CCl4) böbrek ve özellikle karaciğerde, doku hasarına yol açan uçucu organik bir kimyasal ajandır. Bu çalışma, sıçanlarda, CCl4'ün indüklediği akut karaciğer toksisitesine karşı melatonin hormonunun koruyucu etkisinin araştırılması amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: 24 adet Wistar-Albino cinsi yetişkin erkek sıçan, rastgele üç eşit gruba ayrıldı: Kontrol, CCl4 ve CCl4+Melatonin. CCl4 grubu sıçanlara, zeytinyağı içinde CCl4 (0.5 ml/kg) subkutan yoldan enjekte edilirken, CCl4+Melatonin grubunda yer alan hayvanlara ise CCl4 (0.5 ml/kg) ve Melatonin (25mg/kg) bir ay boyunca, günaşırı, subkutan yoldan enjekte edildi. Kontrol grubu sıçanlara ise saf zeytinyağı enjekte edildi. Karaciğer dokuları, Isı Şok proteini 70'in (IŞP70) immunoreaksiyonunu tespit etmek için immunohistokimyasal olarak incelendi.Bulgular: CCl4 toksisitesi sonucu karaciğerde IŞP70 immunoreaksiyonunu gösteren yoğun bir boyanma görüldü. CCl4 maruziyeti ile birlikte melatonin enjekte edilen sıçanlara ait karaciğer doku kesitlerinde ise minimal IŞP70 boyanması tespit edildi.Sonuç: İmmunohistokimyasal düzeyde elde ettiğimiz bu bulgular sonucunda; CCl4 maruziyeti sonucu karaciğerde meydana gelen zararlı etkinin, melatonin hormonu tarafından önlendiği tespit edildi.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji