EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE BAZI B GRUBU VİTAMİN MİKTARLARININ BELİRLENMESİ - SELİMOĞLU, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2009)
Özellikle biyokimyasal reaksiyonlarla gerçekleşen madde değişiminde gerekli olan vitaminlere bazı canlı türleri bunların tamamına gereksinim duyarken bazıları da ya hiç ya da bir veya birkaçına gereksinim duymamaktadır. Canlılar hayati faaliyetlerini devam ettirebilmek için ihtiyaç duydukları bu maddeleri yaşam ortamlarından temin etmek durumundadırlar. Biyolojik atık su arıtma tesislerinde aktif rol oynayan mikroorganizmaların yaşam ortamlarındaki vitamin miktarlarının bilinmesi gerekir.Bu çalışmada, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) metodu ile Malatya ve Gaziantep Atık Su Arıtma Tesisi giriş ve çıkış suları ile arıtma çamuru örneklerinde suda çözünen B vitaminlerinden B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Nikotinamid), B6 (Piridoksin), B11 (Folik Asit) ve B12 (Kobalamin) vitamin miktarları belirlenmiştir.Malatya ve Gaziantep atıksu arıtma tesisinden alınan örneklerde tespit edilen B1,B2,B3,B6,B11 ve B12 vitamin miktarları farklılık göstermiştir. Sonuçlar istatistik açıdan p<0.05 ve p<0.01 düzeylerinde önemli bulunmuştur. Örneklerde belirlenen vitamin miktarları hem biyolojik atıksu arıtımında hem de toprak ortamındaki heterotrofik mikroorganizmaların vitamin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olduğunu göstermiştir.

Some living species need vitamins required for matter modifications which are realized particularly through biochemical reactions, while some need a few of them or do not need any of them. The living organisms obtain those matters, which are essential for surviving, from their existing environments. Therefore, the quantity of vitamins in those environments should be identified. In this sense, the quantity of vitamins in wastewater treatment plants, the existing environments of microorganisms, need also be determined.In this thesis study, the levels of B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin) B6 (Pyridoxine), B11 (Folic Acid) and B12 ( Cobalamin) among vitamin B groups, which can be dissolved in water, existing in influent, effluent and treatment sludge of Malatya and Gaziantep wastewater treatment plants were determined.The levels of B1,B2,B3,B6,B11 and B12 in the samples obtained from Malatya and Gaziantep wastewater treatment plants were found out to be significantly different. The results are statistically significant with respect to p<0.05 and p<0.01. Such differences emerged depending on the characteristics of purified water and microbial characteristics. The determined vitamin levels were found out to be satisfactory for the vitamin requirements of heterotrophic microorganisms both in biological wastewater treatment and in soil.
Determination of amounts of some vitamin B groups in domestic wastewater treatment plants
Keywords: Çevre Mühendisliği