XIX. YÜZYIL iSTANBUL'UNDAKi SANAT VE MOSiKi HAYATINA GENEL BiR BAKlŞ - Demirtaş, Yavuz (Fırat University, 2009)
XIX. Yüzyıl, gerek idar! ve siyasi, gerekse iktisadi ve içtimai olsun, hemen her açıdan Doğu ve Batı Dünyası için çok önemli bir zaman dilimi olmuştur. Özellikle sosyo-kültürel açıdan incelendiği zaman bu yüzyıl için özetle şunlar söylenebilir: XIX. Yüzyılda "Klasik Çağ" kapanmış, yerJ anlayışiara ve ihtiyaçlara göre yeni sanat akımlan gelişmiş, edebiyat, resim, mimari ve musiki gibi güzel sanat kollarında bambaşka karakterde eserler ortaya korunaya başlanmıştır. Hemen her alanda tüm dünyayı etkisi altına alan bu değişim ve gelişmelerden en çok etkilenen devletlerden biri de Osmahlı Devleti ve onun başkenti İstanbul olmuştur. Bu etkilenmenin bir neticesi olarak birçok güzel sanat dalında köklü değişikliklere gidilmiştir. Bu makalede, XIX. Yüzyıl İstanbul'undaki güzel sanatlarda görülen değişim
A General Glance to the Art and Musical Life of Istanbul in The 19th Century
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları