Behçet hastalığında subklavian arter psödoanevrizması - Yıldırım, Ahmet; Işık, Ahmet; Sırma, Nusret; Gencer, Vedat (My University, 2007)
Behçet hastalığında aort ve pulmoner arterlerde psödoanevrizma nadir bildirilirken, subklavyan arterlerde daha da az görülmektedir. Yirmi dokuz yaşında erkek hasta, sağ boyun bölgesinde ağrı ve pulsatil kitle nedeniyle başvurdu. Fizik muayenede, sağ klavikula üzerinde hassasiyet, ödem, kızarıklık ve pulsatil kitle vardı. Sol alt ekstremitede eritema nodozum benzeri lezyon (ENBL) skarı ile uyumlu hiperpigmente lezyonlar görüldü. Paterji testi şüpheli pozitifti. Göz muayenesinde geçirilmiş üveit sekeli olduğu saptandı. Kontrastlı toraks tomografisinde subklavyan arterde trombüs içeren psödoanevrizmayla uyumlu görüntü vardı. Olgunun tanısı Behçet hastalığı kabul edildi. Tedavinin dördüncü günü psödoanevrizmanın pariyetal plevraya invaze olarak, intraplevral boşluğa kanaması üzerine şok gelişti. Acil olarak subklavyan arter baypas ameliyatı uygulandı. Yirmi birinci gün greft trombozu gelişti, aynı kateter içinden streptokinaz infüzyonuna başlandı. Tedavi ile 12 saat içinde tam açıklık sağlandı. Üç ay sonra tekrar tromboz gelişmesine karşın kollaterallerin distal doluşu sağladığı görüldü. İdame tedavi ile hastanın klinik takibine devam edilmektedir.
Keywords: Anevrizma; yalancı; Erişkin; Erkek; Behçet sendromu; Subklavian arter