YÜKSEK YAĞLI DİYETLE BESLENEN SIÇANLARDA MAGNEZYUM FORMLARININ RENAL DİSTAL TUBÜL TAŞIYICI PROTEİNLER ÜZERİNE ETKİSİ - YAZGAN, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Vücudun birçok biyokimyasal fonksiyonunda rol oynayan magnezyum (Mg), hücrede en çok bulunan ikinci katyon olup, yaşamın her evresi için gereklidir. Öte yandan, obezite gibi kronik hastalıklar ve yağlı diyet alımı bir elektrolit bozukluğu olan hipomagnezemiye neden olur. Geniş literatür taramasına rağmen, yüksek yağlı diyetle (YYD) beslenen ratlarda, diyete ilave edilen Mg formlarının [magnezyum oksit (MgO); magnezyum pikolinat (MgPic)], renal Mg taşıyıcıları üzerindeki moleküler etkileri ile ilgili çalışmalara rastlanılmamıştır. Bu çalışmada, yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda, bu Mg formlarının renal Mg taşıyıcıları (TRPM6, TRPM7, EGF, claudin-16, claudin-19, NCC) üzerindeki moleküler etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 8 haftalık yaşta 42 adet erkek Sprague-Dawley sıçan 6 gruba ayrıldı. 1)Kontrol; 2)MgO 3)MgPic; 4)YYD; 5)YYD+MgO; 6)YYD+MgPic. Mg, kg yemde 500 mg elemental Mg olacak şekilde diyete katıldı. Diyete katılan her iki Mg formunun serum kreatin ve üre üzerine bir etkisi tespit edilmemiştir (P>0. 05). Yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda böbrek Mg düzeyi düşük bulunurken, böbrek MDA düzeyleri ise yüksek bulunmuştur. Ancak, böbrek Mg düzeyi, diyete Mg ilavesi ile artmış, böbrek MDA düzeyi ise Mg ilaveleri ile azalmıştır (P<0. 001). En yüksek artış/düşüş ise MgPic grubunda elde edildi. Ayrıca, TRPM6, TRPM7, NCC, EGF, claudin16 ve claudin19 Mg taşıyıcıları da yüksek yağlı diyetle negatif yönde etkilenmiştir. Ancak, Mg formlarının özellikle de MgPic'ın bu iyon kanallarının düzeylerini iyileştirdiği belirlenmiştir (P<0. 001). Sonuç olarak, yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda MgO ve MgPic'ın böbrek oksidatif stresini azaltarak ve böbrek TRPM6, TRPM7, NCC, EGF, claudin16 ve claudin19 gibi Mg taşıyıcılarını aktive ederek, böbrekte yağlı diyete bağlı oluşabilecek olumsuzlukların önlenmesine katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır.

Magnesium (Mg), which takes part in many biochemical body functions, is the second most common cation of the cell and is essential for every step of life. On the other hand, chronic diseases such as obesity and high fat diet intake lead to hypomagnesemia, an electrolyte disorder. Studies on the molecular effects of dietary supplementation of Mg forms [magnesium oxide (MgO); magnesium picolinate (MgPic)] on renal Mg transporters was not found in high fat diet fed rats, even with extensive literature review. In this study, the molecular effects of these Mg forms on renal Mg carriers (TRPM6, TRPM7, EGF, claudin-16, claudin-19, NCC) have been investigated in high-fat diet fed rats. For this purpose, 42 male Sprague-Dawley (8 weeks old) rats were allocated to six groups: 1) Control; 2) MgO; 3) MgPic; 4) HFD; 5) HFD+MgO; 6) HFD+MgPic. Mg added to the diet as 500 mg elemental Mg per kg/rat. No effect on serum creatinine and urea levels of both Mg forms in the diets was detected (P > 0.05). In high fat fed rats, kidney Mg levels were found lower, while kidney MDA levels were higher. However, the kidney Mg level was increased by dietary Mg supplementation and the kidney MDA level was decreased by Mg supplementations (P<0.001). The highest increase/decrease obtained in the MgPic group. In addition, TRPM6, TRPM7, NCC, EGF, claudin16 and claudin19 Mg carriers affected negatively by the high fat diet. However, it has been determined that Mg forms, particularly MgPic, improve the levels of these ion channels (P<0.01). In conclusion, MgO and MgPic could reduce the oxidative stress in the kidneys and activate Mg carriers such as kidney TRPM6, TRPM7, NCC, EGF, claudin16, and claudin19, thus contributing to the prevention of adverse reactions due to high fat feeding in the kidneys of the rats.
The effect of magnesium forms on renal distal tubule transporters in rats fed with high fat diet
Keywords: Veteriner Hekimliği