Farklı Spor Branşındaki Bireylerin Bazal Metabolik Hız Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi - Hepsert, Sezgin; Sezer, Burcu Sıla; Evin, Taha Emirhan; Kılıç, Yakup (METİN YAMAN, 2024)
Bu araştırmada; katılımcıların bazal metabolik hız ve beslenme bilgi düzeylerini uğraşılan branş ve cinsiyet değişkenleri üzerinden çözümlemek amaçlanmıştır. Araştırma tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Fırat Üniversitesinde 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören ve kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen yaşları 19 ile 25 ( yaş22,55±3,83) arasında değişen 188’ü kız 146’si erkek olmak üzere toplam 334 öğrenci gönüllü olarak katılmışlardır. Dahil edilme kriterlerini müsabaka takvimine sahip herhangi bir organizasyonda en az son 3 yıldır herhangi bir branşta lisanslı spor yapmak ve veri toplama araçlarını doldurabilecek zihinsel yeterlilikte olmak oluşturmuştur. Örnekleme dahil edilen bireylerin branşları dağılımı sırasıyla basketbol (n=62), voleybol (n=94), futbol (n=110) ve hentbol (n=68) şeklindedir. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini ortaya koymak için ‘’Katılımcı Bilgi Formu’’, bazal metabolik hızın belirlenmesi için ‘’Bazal Metabolik Hız Denklemi’’ ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenebilmesi için ‘’Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği’’ kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde kız ve erkeklerde bazal metabolik hız skorunun en yüksek basketbol branşında seyrettiği ancak spor branşı ve bazal metabolik hız arasında anlamlılık seviyesinde bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcılarda en yüksek beslenme bilgi skoruna sahip branşın basketbol, cinsiyetin ise erkek olduğu belirlenirken, sırasıyla BBD ve spor branşı arasında anlamlı bir farklılık bulunurken, cinsiyet değişkeninde tespit edilmemiştir. Sonuç olarak farklı spor branşlarının bazal metabolik hız ve beslenme bilgi düzeyi değişkenlerini etkileme potansiyeli olduğu söylenebilir.

In this study, it was aimed to analyze the basal metabolic rate and nutritional knowledge levels of the participants in terms of the branch of study and gender variables. The research was conducted using the survey model. A total of 334 students, 188 female and 146 male, aged between 19 and 25 (age 22.55±3.83), who were studying at Fırat University in the 2023-2024 academic year and selected by convenience sampling method, participated in the study voluntarily. The inclusion criteria were playing licensed sports in any branch for at least the last 3 years in any organization with a competition calendar and being mentally competent enough to complete the data collection tools. The branches of the individuals included in the sample were basketball (n=62), volleyball (n=94), soccer (n=110) and handball (n=68). In the study, ''Participant Information Form'' was used to reveal the demographic characteristics of the participants, ''Basal Metabolic Rate Equation'' was used to determine the basal metabolic rate and ''Nutrition Knowledge Level Scale'' was used to determine the level of nutritional knowledge. Descriptive statistics and one-way analysis of variance were used to analyze the data. When the research findings were analyzed, it was determined that the highest basal metabolic rate score in girls and boys was in basketball branch, but there was no significant relationship between sports branch and basal metabolic rate. While it was determined that the branch with the highest nutritional knowledge score in the participants was basketball and the gender was male, a significant difference was found between BBD and sports branch, respectively, but not in the gender variable. As a result, it can be said that different sports branches have the potential to affect basal metabolic rate and nutritional knowledge level variables.
Investigation of Basal Metabolic Rate and Nutrition Knowledge Levels of Individuals in Different Sports Branches
Keywords: Physical Activity and Health; Fiziksel Aktivite ve Sağlık; Sports Nutrition; Spor ve Beslenme