FARKLI ÇİMENTOLARIN BETONDAKİ KARBONATLAŞMAYA ETKİSİ - ÖZER, ŞAZİYE (Fırat Üniveristesi, 2012)
Karbonatlaşma; beton dayanımını (durabilite) etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Karbonatlaşma olayı; hidratasyonun bir ürünü olan, kalsiyum hidroksitin atmosferde ve yağmur suyunda bulunan karbondioksit ile reaksiyona girerek betonun boşluklarında kalsiyum karbonat çökeltilerini oluşturması olayıdır.Bu çalışmada farklı tip çimentoların karbonatlaşmaya olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla farklı özelliklere sahip çimento çeşitleri ile iki farklı katkı maddesi kullanılarak toplam 8 farklı beton serisi hazırlanmıştır. Karbonatlaşma süreci çok uzun yıllar aldığından testler için hızlandırılmış karbonatlaşma test tekniği kullanılmıştır. Bu test için hava geçirimsiz bir kabin geliştirilmiştir. Karbonatlaşma derinlikleri %1 etil alkolde hazırlanan fenolfitaleyin çözeltisi ile ölçülmüştür. Ayrıca karbonatlaşma derinlikleri arasındaki ilişkiyi desteklemek ve aralarında kıyaslama yapabilmek için numuneler farklı zaman periyodlarında (1, 3 ve 7gün) %40 karbondioksitli ortama bırakılmıştır. 28 günlük kür sürelerini tamamlayan ve karbonatlaşmaya maruz bırakılan numuneler üzerinde basınç dayanımı, kapilarite ve birim ağırlık deneylerine bakılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; farklı tip çimentolarla ve katkı maddeleriyle yapılan tüm beton serilerin farklı fiziksel, kimyasal özelliklere sahip olmasının yanında farklı tane inceliklerine sahip olması da deney sonuçlarına yansımıştır.

Carbonation; concrete strength (durability) is one of the factors that impact the most important. Carbonation event; hidratasyonun which is a product, calcium hydroxide carbon dioxide in the atmosphere and the rain water in reaction with calcium carbonate çökeltilerini found to create a concrete event.This study, the effects of different types of concrete carbonation have been studied extensively. With a range of different features to do this with cement using two different additive to total of 8 different series.For many years carbonation process is accelerated carbonation test technique used for tests. This test has been developed for a air-tight cabin. Different time carbonation depths operations beyond checking the fenolfitaleyin 1% ethyl readily soluble in alcohol were measured with a solution. It also support and relationship between carbonation depths, including samples for different time to be able to benchmark operations beyond checking (1-day, 3day, 7day) 40% a carbon dioxide atmosphere has been disabled. And that time carbonation 28-day course on samples exposed concrete pressure resistance, by capillarity, and on to the unit weight tests were attended to. According to the results obtained; different type of çimentolarla with the additives and all concrete series in a different physical and chemical properties as well as with different used inceliklerine in event of a test results with.
An investigation of the effect of different cements on concrete carbonation
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Teknik Eğitim