RATLARDA KARACİĞER LOBEKTOMİSİ SONRASI KARNİTİN VE E VİTAMİNİN KARACİĞER REJENERASYONU ÜZERİNE ETKİLERİNİN IŞIK VE ELEKTRON MİKROSKOP DÜZEYDE İNCELENMESİ - GÖKÇİMEN, ALPASLAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Mevcut çalışma, subtotal lobektomiyi takiben 24,48,72,96 saat ve 1 1 gün sonraki rejenerasyonu ve lobektomiyi takiben periton içi verilen karnitinin ve kas içi verilen E vitamininin 18, 24, 30, 48, 72 saat sonraki rejeneratif değişiklikleri araştırmaktadır. Karaciğer rejenerasyonundaki farklılıklar ışık ve elektron mikroskop düzeyde incelenmiştir. Doku örnekleri 1/15 fosfat tamponlu % 2lik Glutaraldehit'le ve sonra 1/15 M fosfat tamponundaki % l'lik Os04'le tespit edildi. Etil Alkolle dehidre edildikten sonra, Araldite gömüldü. Doku örneklerinden kaim ve ince kesitler alındı. Ultrastrüktürel ve ışık mikroskobik olarak incelendi. Lobektomiden sonra, hepatositlerde glikojenin görülmemesine karşın, yağ damlacıkları mevcutdu. Mitoza hiç rastlanmadı. Mitokondriyonlar şiş, granüler endoplazmik retikulum düzensiz dağılmıştı. 24. saatten sonra glikojen belirmeye başladı. Yağ damlacıklarında artış vardı ve mitotik figürlere rastlanıldı. 11. günde karaciğer dokusu tamamen normal görünümdeydi. Lobektomiyi takiben karnitin ve E vitamini uygulanan grupta glikojen hemen belirmeye başladı. Yağ damlacıklarında artış vardı. Mitotik figürlere erken saatde rastlanıldı. Mitokondriyonlardaki şişkinlik, granüler endoplazmik retikulumun dağınık yerleşimi mevcutdu. İlerleyen saatlerde doku normal görünümüne kavuştu. Karnitin Ve E vitamininin lobektomili ratlarda rejenerasyon hızını artırmadığını, ancak karaciğerde glikojen depolama yönünden etkili olduğunu söyleyebiliriz.

The present study investigates the regenerative change at the 24, 48, 72, 96 hours and 1 1 day after subtotal lobectomy of normal rat liver. Following lobectomy, animals were injected with intraperitoneal carnitin and intramuscular vitamin E and regenerative changes were also determined at 18*, 24*, 30*, 48* and 72 nd hours.The differencances in hepatic regeneration were examined at the light and electron microscopic level. The tissue samples fixed with 2 % Glutaraldehyde in 1/15 M phosphate buffer and later in 1 % Os04 in 1/15 M phosphate buffer. Following dehydration with ethyl alcool series, the thick and thin sections were taken from the tissue samples embedded in Araldite and examined ultrastructurally and with the light microscope. After the operation, hepatocytes didnot contain any glycogen wheras lipid droplets were present in these cells. The cells did not go into mitosis. Mitochondrions were swollen and rough endoplasmic reticulums were scattered irregullarly. Twenty four hour after the lobectomy, in hepatocytes glycogen molecules start to appear and some mitotic figures were detected. On 1 1 * daY Kver üssues returned to normal. Animals which were administered with carnitine and vitamin E, right after following lobectomy, hepatocytes contained glycogen. In addition, the cells had lipid droplets and early mitotic figures. In these cells, swollen mitochondrion and scattered rough endoplasmic reticulums were noticed. In conclusion, carnitine and vitamin E administration do not seem to accelerate the regenerative capacity of liver. However glycogen storage capacity of liver seen to increase in animals administered with carnitine and vitamin E.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Morfoloji; Morphology