Oestrosis ve coenurosis'e bağlı olarak epileptoit nöbet gösteren bir koyun sürüsünde klinik ve patolojik gözlemler - Gül, Yusuf; İssi, Mustafa; Özer, Songül (My University, 2007)
Bu çalışma, Elazığ Akçakiraz Beldesi'nde bir işletmede 4-5 aylık yaşta, 115 baş (65 erkek, 50 dişi) Akkaraman koyun sürüsünde görülen oestrosis'e bağlı epiieptoit nöbetleri bildirmek amacıyla yazılmıştır. Hayvanlarda burun akıntısı, aksırık, tıksırık, başı sallama, denge bozukluğu, burun ucunu toprağa sürme, ayaklarıyla burunlarına vurma ve epiieptoit nöbetler gibi klinik muayene bulguları gözlenmiştir. Burun akıntısı içinde Oestrus ovis larvalarının görülmesiyle oestrosis tanısı konmuştur. Sürüye 15 gün arayla iki kez 2.5 mg/kg dozunda deri altı closantel (İvopar; Vilsan) uygulandıktan sonra sürüde epiieptoit nöbet görülen hayvan sayısının oldukça azaldığı hayvan sahibi tarafından ifade edilmiştir. İlaç uygulamasına rağmen iyileşme görülmeyen, epiieptoit nöbet göstermeye devam eden ve gelişme geriliği bulunan 6 baş koyun F.Ü. Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği'ne getirilmiş ve tümünün klinik muayenesi yapıldıktan sonra, benzer semptom gösterdikleri saptanan hayvanlardan durumu en ağır olan ve klinik muayenede epiieptoit nöbet gösteren bir tokluya nekropsi yapılmıştır. Nekropside hayvanın burun boşluğunda mukopurulent eksudatın olduğu ve bir Oestrus ovis larvasının sol sinus frontalis'te yerleştiği, beynin bazal yüzünde biri ciasma opticus'un ventralinde, diğer ise sağ lobus piriformis'te bulunan iki adet Coenurus cerebralis kesesinin bulunduğu, beyinin korteksinin yangılı olduğu gözlenmiştir. Nekropside iç organlarda herhangi bir patoloji izlenmemiştir. Diğer 5 hayvan kesime gönderilmiştir.
Keywords: Klinik görünüm; ilaç tedavisi; beyin; epileptik nöbet; ektoparasitik