Border Disease Virusu ile Enfekte Bir Kuzuda Monosefaliyen Sefalotorakopagus Olgusu - Yıldız, Hamit; Safak, Tarik; Timurkaan, Necati; Abayli, Hasan; Cevik, Aydın (My University, 2022)
Bu olgu sunumu, küçük ruminant sürülerinde kongenital anomalili yavruların doğumuna sebep olan \rBorder Disease virusu taşıyan bir kuzuda Monosefaliyen Sefalotorakopagus olgusuna yönelik \rbulguları içermektedir. Sezaryen operasyonu yapılarak alınan yavrunun ölü, bir kafatası 8 bacağı, \rgöğüs bölgesinden yapışık, her ikisi de dişi olan ikiz kuzu olduğu tespit edildi. Yapılan nekropsi \rmuayenesinde; çift olarak şekillenen larinks kör olarak sonlanmış, trakea ve özefagusun \rşekillenmediği, üst damak yarığının olduğu her bir dişinin bir kornu uterisinin olmadığı görüldü. \rKoyunlarda anomalili yavru doğumlarına sebep olan Border Disease virusuna karşı koruyucu \rönlem olarak persiste hayvanların sürüden çıkarılması gerekir. Koyunlarda nadiren görülmesi \rsebebiyle yayınlanmasının faydalı olacağı kanaatine varıldı.\r
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Genetik ve Kalıtım; Veterinerlik; Pediatri