MALATYA İLİNDE GENEL ARAZİ KULLANIMININ YÜKSELTİ KUŞAKLARINA GÖRE DEĞİŞİMİ - BAYINDIR, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde, Güneydoğu TorosKıvrım Sistemi içerisinde yer alan tektonik kökenli bir çöküntü ovasıdır. Malatya, TarihÖncesi çağlardan beri pek çok medeniyetlerin kurulduğu, çeşitli sosyal ve ekonomikfaaliyetlerin gerçekleştirildiği, Türkiye'nin önemli bir ziraat alanıdır. Bugün de verimlitarım arazilerinin geniş yer tuttuğu saha zengin ürün çeşitliliğine sahiptir.Malatya line ait yükselti kuşakları haritasına bakıldığında 750 m'den alçakalanların daha çok ilin doğu kesimlerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu kuşağı takipeden 750-1000 m kuşağı, 750 m kuşağını çevreleyerek, baraj gölüne paralel bir uzanışgösterir. 1000-1250 m kuşağı iç kesimlerde geniş bir dağılım sergileyerek daha çok ovave alçak plato gibi düzlük sistemlerine karşılık gelir. Plato alanlarına ve dağyamaçlarına karşılık gelen 1250-1500 m kuşağı ilin batı , güney ve doğu kesimlerindegeniş bir dağılış gösterir. Yükseltinin arttığı kuzey ve güney kesimlerde 1500-1750 mkuşağı geniş alanlar oluşturarak dağlık alanları çevreleyen bir kuşak özelliğinesahipken, 1750 m'den yüksek alanlar bütünüyle dağlık sahalara karşılık gelerekbiribirinden bağımsız kapalı eğriler oluşturur.nceleme alanındaki arazi kullanım durumuna bakıldığında 1500 m'den yüksekalanların daha çok kuru tarım, otlak, orman-fundalık alanlar ve çıplak kayalık alanlarolarak kullanıldığı görülmektedir. 1000-1500 m yükseltileri arasında uzanan alanlardakuru tarım, bağ ve bahçe tarımı ön planda iken daha düşük yükselti değerlerine sahipalanların daha çok sulama imkanlarının bolluğuna bağlı olarak sulu tarım arazileri veyerleşim alanları olarak kullanıldığı görülür.

Malatya is subsidance or plaine as a tectonic Bent System on Southeast Taurusat upper Fırat Region of East Anatolia. Malatya is one of the most important agriculturearea of Turkey, with social and economical activity that placed pre-historical seasonsago.As a conclusion, when we look at the map showing the correct horizantalpositions of features represented, the elavation that is under 750 meter is seen mostlyconcentrated in the eastern part of Malatya province. Following this part, the elevationbetween 750 and 1500 meters, sorrounding 750 meter part, extends to dam areas foundbetween 1000 meter and 1250 meters generally cover a high rate of distribution in theinner parts like plains and plateaus. Those which are plateaus and mountains parts are1250 and 1500 meters scattered mostly western, southern and northern parts ofprovince. Those compose mountain areas between 1500 and 1750 meters in the northernand southern parts where elevation goes up, those which are over 1750 meter aremountain areas as a whole and form independent closed zones from each other.When we examine this investigation region we can see over 1500 meter are usedas dry farming area, grossland, forest area and rocky places. The elevation between1000 and 1500 meter are used as dry farming area, vineyard and garden. The elevationunder 1000 meter are used as with agricultural regions and residance places.
The land use of Malatya Province changing according to the higlands
Keywords: Coğrafya