FETİHNAMELER`DEKİ HADİSLERİN TESBİTİ VE TENKİDİ - ER, HARUN (Fırat Üniveristesi, 2007)
İslâm ve Türk İslâm devletlerinde, kazanılan savaşlar sonunda alınan yerleri,komşu ülke hükümdarlarına, ülke içinde de şehzâde ve valilere bildirmek amacıylahazırlanan belgelere Fetihnâme adı verilmektedir. Ayrıca Müslüman Türk milletinin,savaşları emperyalist bir maksatla yapmadıklarının, aksine önceki idarecileri tarafındanezilen, zulme uğrayan insanlara adaleti götürmek ve din-i mübini bütün insanlığaulaştırmak niyetiyle yapıldığının bilgilerini vermektedir. Fetihnâmeler, yerine vemuhtevasına göre zafernâme, seferâme, gazavâtname, beşeratnâme veya tehditnâmeolarak da isimlendirilmektedir.Dini ilimlerde delil olarak kullanılan hadisler, kültürümüzün ürünü olanFetihnâmelerde de zikredilmiş ve bu eserlerin muhtevâsına çeşni kazandırmıştır.Fetihnâmelerde ki hadislerin tespit ve tenkidiyle ilgili çalışmamız bir giriş ve İkibölümden oluşmaktadır.Girişte, çalışmada kullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde Fetihnâmelerden genel olarak bahsedilmiştir.İkinci bölümde, ise konuyla ilgili hadisler verilerek bunlarındeğerlendirilmesi yapılmıştır.Bu çalışma bibliyografya ile sona ermektedir.Anahtar Kelimeler: Fetihnâme, Zafernâme, Gazavatnâme, Fetih, Harp

In Islam and Turkish Islam nations, the documents that are prepared toinform the conquered places in the wars to the emperors of neighbouring nations,and in the nations to prince and the governer of province, are called?Fetihname.?And also, it informs that Turkish Muslim societies didn?t battle withan imperialist aim, on the contrary to provide justice to the people who facedpersecution by their former governer and for the aim of conveying the belief ofGod to all of the people. Fetihnâmes are called, Zafernâme, Sefernâme,Gazavetnâme, Beşaretnâme or Tehdidnâme according to their contents and spaces,too.Hadiths that are used as evidence in religious scholarships, are mentionedin Fetihnames that are the products of our culture, and bring in diversity to contentof these products. This study, relevant to determination and criticism of Hadiths inFetihname, is composed of one introduction and two chapters.In the ıntroductıon chapter, we give information about the methods andtechnics that are used in the study. In the first chapter, we mention aboutfetihnames genarally.In the second chapter, hadiths are given, related to subject and these areevaluated. And in the third chapter, Hadiths are given, related to subject and theseare evaluated. This study ends with BibliographyKey words: Fetihnâme, Zafernâme, Gazavetnâme, Battle
The determination and criticism of hadiths in the Fetihname
Keywords: Din