FEN EĞİTİMİNDE ARGÜMANTASYON: BİR İÇERİK ANALİZ ÇALIŞMASI - ÇAKIR, BEGÜM YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de 2010-2022 yılları arasında fen eğitiminde Argümantasyon uygulamaları ile ilgili hazırlanmış lisansüstü tezleri incelemektir. YÖK Ulusal Tez Merkezinde yapılan tarama sonucunda 44 doktora ve 106 yüksek lisans tezine ulaşılmıştır. Tezler, içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma kapsamındaki doktora ve yüksek lisans tezleri; türüne, yayımlanma yılına, danışmanın unvanına, kaynak güncelliğine ve türüne, üniversite ve enstitülerine, araştırma süresine, yöntemine, desenine, örneklem belirleme yöntemine, örneklem grubuna ve büyüklüğüne, araştırma konusuna, veri toplama araçlarına, veri analiz yöntemine, amaçlarına ve sonuçlarına göre incelenmiştir. Çalışmalardaki tezlere kodlar verilmiş ve kodlamalar sonucunda oluşturulan veriler bir Excel programına aktarılmıştır. Veri yüzdeleri hesaplanarak grafik ve tablolar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda doktora tezlerinden daha fazla yüksek lisans tezi olduğu ve 2019 yılında tez sayısının en fazla olduğu, danışman unvanlarının ise en fazla Doç. Dr. olduğu, kaynakçada en fazla güncel olmayan ve yerli kaynakların kullanıldığı görülmüştür. Doktora tez çalışmalarının en fazla Gazi Üniversitesi'nde, yüksek lisans tez çalışmalarının ise en fazla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde yapıldığı ve tez çalışmalarının birçoğunun Eğitim Bilimleri Enstitüsüne ait olduğu görülmektedir. Çalışmalarda uygulama süresinin en fazla 11 hafta ve üzerinde olduğu, en fazla Argümantasyon kavramının kullanıldığı ve "Argümantasyon Eğitimi" şeklinde ifade edildiği görülmüştür. Çalışmalarda çoğunlukla karma yöntemin tercih edildiği görülmüştür. Araştırmada en fazla kullanılan örneklem belirleme yönteminin uygun örnekleme yöntemi olduğu, en fazla ortaokul (5.-8. Sınıf) örneklem düzeyi ile çalışma yapıldığı görülmüştür. Tezlerde genellikle ölçekler kullanılarak veriler elde edilmiştir. Nicel veri analizi için en fazla t-testi kullanılmış olup, nitel veri analizi için en fazla içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmalar amaçlarına göre değerlendirildiğinde doktora tezlerinde en fazla akademik başarıya ve eleştirel düşünme becerilerine katkının incelendiği, yüksek lisans tez çalışmalarında ise en fazla akademik başarıya katkının incelendiği görülmektedir. Doktora ve yüksek lisans tez çalışmalarının sonuçlarına bakıldığında en fazla akademik başarıya olumlu katkı sağladığı görülmüştür.

The aim of this study; The aim of this study is to examine the postgraduate theses about Argumentation applications in science education in Turkey between the years 2010-2022. As a result of the scanning carried out in YÖK National Thesis Center, 44 doctoral and 106 master's theses were reached. Theses were analyzed using the content analysis method. PhD and master's theses within the scope of the research; type, year of publication, title of the consultant, source currency and type, universities and institutes, research duration, method, design, sampling method, sample group and size, research subject, data collection tools, data analysis method, objectives and results. Codes were given to the theses in the studies and the data created as a result of the coding were transferred to an Excel program. Graphs and tables were created by calculating data percentages. As a result of the research, there are more master's theses than doctoral theses, the highest number of theses in 2019, and the highest number of advisor titles are Assoc. Dr. It has been seen that the most out-of-date and domestic sources are used in the bibliography. It is seen that most of the doctoral thesis studies were done in Gazi University, while the master's thesis studies were mostly done in Sivas Cumhuriyet University and most of the theses belonged to the Institute of Educational Sciences. In the studies, it was observed that the application period was 11 weeks or more at most, the concept of Argumentation was used the most, and it was expressed as "Argumentation Training". It was observed that the mixed method was mostly preferred in the studies. It was seen that the most used sampling method in the study was the convenient sampling method, and the study was carried out with the sample level of the secondary school (5th-8th grade). Generally, data were obtained by using scales in theses. The t-test was used the most for quantitative data analysis, and content analysis was used the most for qualitative data analysis. When the studies are evaluated according to their aims, it is seen that the contribution to academic success and critical thinking skills is examined the most in doctoral theses, while the contribution to academic success is examined the most in master's thesis studies. Looking at the results of doctoral and master's thesis studies, it was seen that it contributed the most to academic success.
Argumentation in science education: A content analysis study
Keywords: Eğitim ve Öğretim