ENDOMETRİAL HİPERPLAZİ VE ERKEN EVRE ENDOMETRİUM KANSERİNDE ASPROSİN İMMÜNREAKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞENOCAK, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Endometrium kanseri, belirli bir tarama testi olmamasına rağmen gelişmiş ülkelerde en sık tespit edilen jinekolojik kanser türüdür. Endometrium kanserinin büyük çoğunluğu erken evrede tespit edilebilmesine rağmen geç tespit edilen vakalarda ileri evre olması önemli mortalite nedenidir. Çalışmamızda endometriyal hierplazi ile Grade I endometrial adenokarsinomada asprosin immunreaktivitesi araştırıldı. Çalışmamızda proliferatif endometrium (n=20), basit atipisiz endometrial hiperplazi (n=20), basit atipili endometrial hiperplazi (n=20), kompleks atipisiz endometrial hiperplazi (n=20), kompleks atipili endometrial hiperplazi (n=20) ve Grade I endometrial adenokarsinoma (n=20) tanısı alan hastalara ait endometrium örnekleri (biyopsi ve rezeksiyonları) asprosin İmmünreaktivitesi için yapılan immünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobu altında değerlendirildi. Proliferatif endometrium grubu ile karşılaştırıldığında Asprosin İmmünreaktivitesi Basit atipisiz endometrial hiperplazi (p=0,662), Basit atipili endometrial hiperplazi (p=0,987), Kompleks atipisiz endometrial hiperplazi (p=0,834) ve Kompleks atipili endometrial hiperplazi (p=0,997) gruplarında benzer şekilde izlenmekte olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik izlenmedi. Proliferatif endometrium grubu ile karşılaştırıldığında Asprosin İmmünreaktivitesinin Grade I endometrial adenokarsinomada (p<0,001) istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmış olduğu gözlendi. Sonuç olarak Grade I endometrial adenokarsinomada asprosin immune reaktivitesi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artmaktadır. Anahtar Kelimeler: asprosin, endometriyal hiperplazi, endometrium adenokarsinom
Investigation of asprosin immunreactivity in endometrial hyperplasia and early stage endometrium cancer
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum